8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 94-95-97-98 Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Peygamberimizin Affedici Olması Cevapları Sayfa 94, 95, 96, 97, 98


Peygamberimizin Affedici Olması Metni Cevapları


8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 94 Cevapları


Soru : Peygamberimizin (s.a.v.) Tâif ’te yaşadığına benzer bir olayla karşılaşsanız neler hissederdiniz? Duygularınızı yazınız. 


Cevap: Çok kötü hissederim .Çünkü ben güzellikleri, iyiliği anlatmak için onlara İslam dinini anlatmak için gidip onların bana kötü muamelelerde bulunmaları çok üzer ve kötü hissederim.


8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 95 Cevapları


Tuğçe Öğretmen, Peygamberimizin (s.a.v.) afediciliği hakkında şu olayı anlattı. Yemame’nin lideri Sümâme b. Üsâl Müslüman olunca Mekke müşrikleriyle olan ticari ilişkisini kesmişti. Hâlbuki Mekkeli müşrikler her türlü erzak ve ihtiyaçlarını hep Yemame’den alırdı. Açlık ve kıtlığa maruz kalan Mekkeliler afediciliğini bildikleri Hz. Peygambere (s.a.v.) müracaat ettiler. Allah Resulü (s.a.v.), Sümâme’ye (r.a.) mektup yazarak ticaretine devam etmesini söyledi. (İbn Abdilberr, el-İstîâb, C 1, s. 214-215.)

Soru : Siz de affetme ile ilgili bir anınızı yazınız.


Cevap:   Arkadaşımla bir konu da tartışmıştık o da bana yalan söyledi. Daha sonra neden yalan söylediğini anlatıp özür diledi bende özrünü kabul edip onu affettim.


8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 97 Cevapları


Ebû Abdullah el-Cedelî (r.a.) şöyle demiştir:

“Hz. Aişe’ye Allah Resulü’nün (s.a.v.) ahlakını sordum. Şöyle dedi: ‘O, kötü sözlü ve çirkin ağızlı değildi. Çarşı pazarda bağırıp çağırmaz, kötülüğe kötülükle karşılık vermez; bağışlar ve hoşgörürdü.’” (Tirmizî, Birr, 69.)

Soru : Hadis-i şerife göre Peygamberimizin (s.a.v.) kişilik özelliklerini yazınız. 


Cevap: Peygamber efendimiz her zaman dürüst, affedici ve hoşgörülü bir insan olmuştur. Kötü sözden kaçınmış kimsenin kalbini kırmamıştır.


8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 98 Cevapları


Peygamberimiz (s.a.v.) hayatı boyunca insanlara karşı yumuşak davranmış, bizlere bu konuda güzel örnek olmuştur. Yüce Rabb’imiz Kur’an-ı Kerim’de onun yumuşak huyluluğu hakkında “O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları afet, bağışlanmaları için dua et.” (Âl-i İmrân suresi, 159. ayet.) buyurmuştur. Bu ayetle insanları kazanmada, birlik ve beraberlikte affedici olmanın çok önemli olduğu bizlere vurgulanmıştır.

Soru : Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) insanlara karşı merhametli davranması İslam’ın yayılmasına nasıl katkı sağlamıştır? Düşüncelerinizi yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap: Peygamber efendimiz İslam’ı yayarken her zaman hoşgörülü olmuş, insanlar kendine kötü söz söylese bile o kötülükle karşılık vermemiştir. Bundan dolayı insanların dikkatini çekmiş ve bu iyiliği görebilen insanlar İslam dinini merak edip öğrenmişlerdir. Peygamber efendimiz İslam dinini yayma konusunda hoşgörülü ve iyi olmasından kaynaklı dinimizi yayabilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem peygamber olduktan sonra müşriklere karşı sabırlı olmayı merhamet etmeye ve iyi niyetle yaklaşıp onların İslamiyeti kabul etmelerine ve bulmaları için birçok mücadelelerde ve girişimlerde bulunmuştur Ayrıca Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem merhamet ve anlayış peygamberi olarak bilinen ona karşı kötülük yapmış olan insanlara bile özverili ve hoşgörülü yaklaşan bir peygamberdi mekke’den Medine’ye göç ederken bile Mekke’de bulunan müşriklere karşı kötü niyetli hiçbir söz söylememiş Müslümanlığı ve doğru yolu bulmaları için dua etmiştir

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.