Ders Notları

Doğal afetlerin toplum yaşamına olumsuz etkisini en aza indirebilmek için insanlara hangi görevler düşmektedir?

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Doğal afetlerin toplum yaşamına olumsuz etkisini en aza indirebilmek için insanlara hangi görevler düşmektedir? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Doğal afetlerin toplum yaşamına olumsuz etkisini en aza indirebilmek için insanlara hangi görevler düşmektedir?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Doğal afetlerin toplum yaşamına olumsuz etkisini en aza bir indirebilmek için insanlar bu konuda bilinçlenmeli yapılarını ona göre yapmalı ve afet anında ne yapmaları gerektiğini öğrenmelidirler.


“Doğal afetlerin toplum yaşamına olumsuz etkisini en aza indirebilmek için insanlara hangi görevler düşmektedir?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Yangınları ve etkilerini engellemek için yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalı, gereksiz yangın yükü kaldırılmalı, korunma sistemi ve tahliye planı kontrol edilmeli, her türlü iş yerinde yangın söndürme tüpü bulunmalı düzenli bakımları yaptırılmalıdır. Aşık olanlarda Ateş yakma ve mangal gibi etkinlikler yasaklanmalı veya yetkililer tarafından denetimle güvenlikleri sağlanmalıdır.

Seli önlemek için çevredeki yeşil alanlar korunmalı ve yeşil alanlar artırılarak erozyon ve sel önlenmelidir. Sel tehlikesi olan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Çukur alanlarda, binaların bu durum katlarına su basma tehlikesi yüksek olduğundan bu tür yerlerde Bodrum yapılmamalı su basman kodu yüksek tutulmalıdır.

Heyelandan korunmak için heyelan riskini azaltmak gerekir. Bu riski azaltmak için arazi çalışmaları yapılmalı, risk olan bölgeler yerleşimden uzak durmalı, heyelan riski olan yamaçlarda doğal denge bozulmamalı ve drenaj kanallar açılmalı, tabakların fazla su alınması önlenmeli, heyelan görülebilecek yamaçların eteklerine istinat duvarı inşa edilmelidir.

Depremi engellemek mümkün olmasa da alınacak önlemlerle zararı en aza indirilmelidir. Bunun için yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmeli, yapılar depreme karşı dayanıklı inşa edilmeli, imar planında konuta ayrılmış yerler dışında yerleri eve bina yapılmamalı, dikyarların yakınına, dik boğaz ve valilerin içine bina yapılmasına izin verilmemelidir.

Çığın etkilerinden korunmak için yeni yerleşim yeri olarak çığ riski taşıyan bölgeleri seçmemek mevcut yapıları sigortalamak, yamaçlardaki ağaçları, bitki örtüsünü ve ormanları korumak, kar yağan aylarda hava ve yol durumu raporlarını dikkatle izleyerek hareket etmek gereklidir.

Volkanik patlamaları engellemek için bazı bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bundan en az etkilenmek için yanardağ’a yakın bölgelere yerleşim alanı kurulmaması, aktif yanardağların uzağında durulmalı ve aktifleşme olasılığı düşünerek o bölgelere gidilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yukarıda bulunan bitki ve cevaplar sayesinde doğal afetler karşısında alabileceğimiz önlemleri ve doğal afetlerin hayatımıza etkileri nelerdir ve doğal afetler karşısında neler yapmamız gerektiğini anlatan metinde elbette yukarıdaki bilgilerden faydalanarak birçok bilgi ve cevabı bulabildik bu sayfadaki bilgi ve cevaplar çok güzel özellikle derslerime yardımcı olan birçok bilgiyi bu sayfada bulabiliyorum bu sayfadaki bilgilerle ödev yaptığım zaman öğretmenimin takdirini kazanabiliyorum.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.