Ders Notları

Erime, donma, kaynama, süblimleşme, yoğuşma, kırağılaşma, buharlaşma kelimelerini kullanarak kısa bir hikâye yazalım.

5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Yayınları Erime, donma, kaynama, süblimleşme, yoğuşma, kırağılaşma, buharlaşma kelimelerini kullanarak kısa bir hikâye yazalım.  konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Erime, donma, kaynama, süblimleşme, yoğuşma, kırağılaşma, buharlaşma kelimelerini kullanarak kısa bir hikâye yazalım. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Geçimini balıkçılıkla sağlayan bir köy varmış. Bu köyde insanlar köyün yamacında var olan Gölet içerisinde balıkları tutarak ailelerine geç indiriyorlarmış. Bir gün bu Gölet buz tuttuğu için balıkçılar balık tutamadıkları için açlıkla ve ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar.

İlkbahar geldiği zaman Buzlar erimeye başlamış donma olayı ortadan kalktığı için sular hızlı bir şekilde yoğunlaşmış ve buharlaşmaya başlamışlar buharlaşan buzullar sonucunda balıklar çok fazla olan Gölet içerisinde zıplamaya başlamışlar. Bunu gören köylüler Yüce Allah Celle cüceler ve şükretmiş ve donmadan kurtulan buharlaşan buzulların arasında balıkları teker teker Yakalayarak ihtiyaçlarını karşılamışlar.


Erime, donma, kaynama, süblimleşme, yoğuşma, kırağılaşma, buharlaşma kelimelerini kullanarak kısa bir hikâye yazalım. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Bir sabah Ahmet okula gitmek için uyandığımda Pencereden dikkatini bir şey çekti Pencereden baktığın zaman Çimenlerin beyazladığını fark gelen Ahmet babasına bunun neden olduğunu sordu babası dışarıda çimlerde Kırağılaşma oluştu dedi.

Buzdolabının içerisinde yer alan donmuş meyveli yoğurdu çıkaran Ahmet su çözülen yoğurdu eriyerek katı bir hale iken su bir hale geldiğini görmüştür. Sıvı haline örnektir dedi.

Kahvaltı için ocağına su koyan Güzel gülücükte Annem Çaydanlığın unuttuğunu söyledi Ben de ocağa baktıktan sonra gördüm ki çaydanlık içerisinde kaynayan su buharlaşmış ve içerisinde hiç su kalmamıştı.

Soğuk su içmek için dün gece buzluğa koymuş olduğumuz soğuk suyu çıkardığımda suyun tamamen donmuş olduğunu gördüm buz kesmiş aşırı soğuktu sonra kaynadığını fark ettim.

Tencerenin kapağını kaldırdığında ise kapan alt tarafında bir sürü su damlasının tencerenin kapağına yapıştığını gördüm Buna da yoğunlaşma adı verilirmiş.

Okula gittikten sonra tüm bunları Öğretmenimi anlattığımız zaman bana süblimleşmenin olduğunu sordu. Öğretmenime bilmediğimi söyledim bana laboratuara gidelim dedin laboratuvarda Naftalin kağıdını çıkararak masaya bıraktı masada yavaş yavaş küçüldüğünü gördüm Ancak bu yoktu bu da sorunun cevabıdır dedi.


 

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Çok güzel tşk ederim ellerinize sağlık ödevimi  sayenizde bitirdim.✋✋✋

  2. Maddelerin çeşitli enerji kuvvet ve ısıyla renk değişme uğradıklarını örneklerle verebiliriz. Örneğin sıcaklığa maruz kalan birçok maddeler buharlaştırma eridiğini şekil değiştirdiğini veya sıvı gaz haline geldiğini gözlemleyebiliriz. Aynı şekilde elbetteki maddenin yapısında değişiklik olabilir. Maddenin özelliklerinden olan yumuşaklık sertlik pürüzsüzlük kayganlık ve birçok özelliği maddenin kendi özelliklerini oluşturan ve bu özellikler ve beraber çeşitli ısıya ve kuvvete maruz kaldığı zaman hareketinin ona göre değişir bildiğini örneklerle gözlemleyebiliriz. Bir maddeye çok güzel bir şekilde kuvvet uyguladığımız zaman elbette ki o maddenin çok hızlı hareket ettiğini yön değiştirdiğini ve hızlandığını görebiliriz yalnız uyguladığımız bu ve çok hafif ise maddede fazla bir değişiklik olmaz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.