4. Sınıf İnsan Hakları ve Demokrasi

4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 94-95 Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Devletin Sorumlulukları Cevapları Sayfa 94, 95


Devletin Sorumlulukları Cevapları


4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 94 Cevapları


Hazırlık Çalışmaları


Soru : “Devlet ana” ve “Devlet baba” ifadelerini sizce niçin kullanıyoruz? Tartışınız.


Cevap: “Devlet ana” ve “Devlet baba” ifadelerini sizce niçin kullanıyoruz? Tartışınız.

Devlet ana ve devlet baba halk içerisinde  Geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Devlet ana kelimesi bir anneye benzetilmiştir. Anne ve çocuğu arasındaki ilişki gibi zor zamanlarda devlet şefkatli kollarını zor durumda olan halka sarmış yaralarını ve acılarını paylaşmıştı.

Böyle durumlarda devlet bir ana konumuna getirilmiş, devlet ana olmuştur. Bunun en güzel örneklerini doğal afetlerde görürüz. Bir sel felaketi, heyelan felaketi, deprem veya bir şehit geldiğinde devlet ana olmuştur. Devlet baba kavramı aynı anne gibi devleti kişiselleştirme kavramından gelmektedir.

Devlet kanun dışı hareketler karşısında otoritesini koymuş polis, jandarma gibi kolluk kuvvetleri ile bunlara gerekli müdahaleleri yapmıştır. Devlet bunun gibi durumlar karşısında bir baba gibi devlet baba konumuna gelmiştir.


Etkinlik


Soru : Eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet alanları ile ilgili kurum ve kuruluşların adlarını yanlarında verilen boşluklara yazınız.


  • Eğitim : Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlükleri
  • Sağlık : Sağlık Bakanlığı, Devlet Hastaneleri
  • Güvenlik : Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Müdürlükleri
  • Adalet : Adalet Bakanlığı, Adliyeler

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 95 Cevapları


Değerlendirme Çalışmaları


Sel felaketi yaşanan bir yöreye giden gazeteci, 80 yaşındaki Ayşe Teyze’nin yaşanan felaketle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini almak istemiştir. Ayşe Teyze duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirmiştir:

– Ah yavrum, yağmur durmadan yağdı, uşaklar çok korktu. Hepimiz bir yere toplandık. Yağmurun dinmesini bekledik. Kaybımız çoktur ama devlet elini uzattı. Hemen geldiler, var olsunlar. Bize battaniye, sıcak çorba verdiler. Yatacak yer ayarladılar. Böyle bir devletimiz var, korkumuz yok çok şükür.


Soru : Ayşe Teyze olayı anlatırken “Devlet elini uzattı.” ifadesiyle ne anlatmak istemiştir? Kısaca yazınız.


Cevap: “Devlet elini uzattı.” ifadesiyle devlet kurumlarının yardım ettiğini anlatmak istemiştir. Devlet her zaman yardıma muhtaç olan yurttaşlarına yardım elini uzatarak maddi ve manevi olarak destek olmaktadır.


Sonraki Konuya Hazırlık


Soru : Bir yurttaş olarak sorumluluklarınız nelerdir? Araştırınız.


Cevap: Bir yurttaş olarak sorumluluklarınız nelerdir? Araştırınız.

Vatanımız üzerinde yaşadığımız toprak parçasıdır. Namusumuz , ailemiz ve sevdiklerimizin güvenliği ve canları ancak vatanımız bizim elimizde güvendeyse emniyettedir. Bunun için her yurttaş vatanına sahip çıkmalı ve elinden geleni yapmaktan çekinmemelidir. Bizlerin bu konuda bilinçlenmesi ve bu bilinç ve yürekli çocuklar yetiştirmek birer görevimizdir. Aynı zamanda ülkemize göz diken düşmanlara fırsat verecek hareketler yapmamak ve ülkemizi savunmak, oy kullanmak vergi vermek gibi görevlerimizi zamanında ve en güzel şekilde yerine getirmekte sorumluluklarımızdır. Her yurttaşın sorumlulukları bu şekilde özetlenebilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bir Yurttaş olarak birçok görev ve sorumluluklarımızı mı olduğunu fark etmemiz gerekir Biz öğrencilerin görev ve sorumlulukları arasında derslerimize iyi şekilde çalışmak büyüklerimize Saygılı olmak bizlere verilen bilgilere en iyi şekilde alarak gelecekte hazır bir vatandaş olmamız ve ülkemizin yararına çalışmalar yaparak sürekli olarak ülkemizin yükselmesine ve Çağdaş medeniyetler düzeyinin yükselmesine katkı sağlamamız olarak örnek olarak ifade edilebilir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.