Ders Notları

Acaba maddeyi niteleyen temel özellikler nelerdir?

4. Sınıf Fen Bilimleri Acaba maddeyi niteleyen temel özellikler nelerdir? konusu kısaca hakkında bilgileri ele alacağız. 


Cevap :
Madde doğada katı sıvı gaz halde bulunabilmektedir. Çevremize baktığımızda birçok şekilde maddeye görebilirsiniz. Çevrenizde gördüğünüz her şey bir madde olarak isimlendirilebilir. Maddeler belirli bir yer kaplar ve kendine ait özellikleri bulunmaktadır maddenin özelliklerini kendi duyu organlarımızla ayırt edebiliriz.
Sertlik ve yumuşaklık
Sertlik maddenin özelliklerden bir tanesi ters sertliğin karşıtı ise yumuşaktır çizilebilen kırılabilen katı maddelere sert denilir sert maddeye örnek verecek olursak mermer veya taş denilebilir.
Yumuşak maddeler ise kolaylıkla şekil değiştiren maddeler olarak tanımlanabilir. Yumuşak maddelere kuvvet uygulandığı zaman şekilleri çabucak değişir. Uygulanan kuvvet ortadan kalktığı zaman ise şekli tekrar ilk haline dönüş yapar yumuşak maddeler yastık hamur gibi maddelerdir.
Esneklik
Uygulanan kuvvet karşısında şekli kolaylıkla değişebilen maddelere esnek denilir. Bu maddeler eğilir bükülür haldedirler esnek maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığı zaman eski hallerine tekrar dönen maddelerdir. Örnek verecek olursak sünger lastik gibi maddeler esnektir.
Kırılganlık
Sert maddelerden olan esneklik özelliği bulunmayan bu maddelerin kırılma durumları bulunur. Bunlar uygulanan kuvvete göre kırılabilen riski olan maddelerdir örnek verecek olursak porselen cam söylenilebilir.
Pürüzlülük ve pürüzsüzlük 
Dokunduğunuzda girinti ve çıkıntıları hissettiren maddelere pürüzlü maddeler denir örnek verecek olursak ağaç gövdeleri araç lastikleri. Yüzeyi düz olan dokunduğunuzda kayıyor gibi hissi uyandıran maddelere pürüzsüz maddeler denir bu maddeler örnek verecek olursak Kağıt cam ayna söylenilebilir.
Renk :
Çevremizde birçok farklı renkte madde bulunmaktadır bunları gözümüzde ayırt edebiliriz.
Koku  :
Her maddenin kendisine özgü kokusu bulunmaktadır bazı kokuları duyu organımızla ayırt edebilirsiniz örnek verecek olursak sirke sarımsak soğan söylenilebilir.
Tat :
Maddelerin tatları bulunmaktadır bu tatları tat alma duyumuz olan dilimizde algılayabiliriz dilim üzerinde farklı tatları hissedebilme özelliği bulunmaktadır. Limon ekşi biber acı şeker tatlıdır şeker ve tuz renkleri beyaz olmasına karşın farklı tatları bulunmaktadır . Bunları tadarak ayırt edebilirsiniz.



 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Çevremizde bulunan maddeler katı sıvı gaz halinde bulunurlar. Maddenin bu üç hali çevremizde gördüğümüz maddelerin örnekleyerek pekiş diyebiliriz. Ayrıca maddenin maddeyi niteleyen özelliklerin başında yumuşaklık sertlik esneklik kırılganlık gelebilmektedir. Maddenin üç temel özelliğinden sonra maddede bulunan sertlik yumuşaklık esneklik veya çeşitli birçok özellik maddeyi özelliklerini tamamlar.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.