5. Sınıf Din Kültürü

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 107-108 Cevapları Lisans Yayıncılık

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Çevremizde Dinin İzleri Soruları ve Cevapları Sayfa 107, 108


5. Ünite Çevremizde Dinin İzleri Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Lisans Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı


1. Kubbe, minare, minber, mescit ve mihrap kavramlarının anlamlarını sözlüklerden bularak defterimize yazalım.


Cevap :


Kubbe : Camilerin üst kısmını kapatan yuvarlak biçimde olan kısmına kubbe denir.

Minare : Müslümanları namaza çağırmak ve cenazeler ve önemli konular hakkında bilgi vermekte amacıyla kullanılan cami kısmına minare denir.

Minber : Cami içinde namaz kılınana yerde hocanın cemaate seslendiği ve hutbe okuduğu yere minber denir.

Mescit : Müslümanların Yüce Allah c.c ibadet etmek için kullandıkları mekanlara mescit denir.

Mihrap : Cami içerisinde hocanın cemaate namaz kıldırmak için önlerinde durduğu bölüme mihrap denir.


2. Cami musikisi ne demektir? Araştıralım.


Cevap : Cami musikisi ne demektir? Araştıralım.

Cami Musikisi Cami içerisinde İnsanların ibadetlerinden önce ibadet sırasında ve ibadetlerinden sonra doğaçlama bir şekilde hafızada yer alan melodilerin bir araya getirerek yapmış oldukları musikiye Cami Musikisi adı verilmektedir.

Cami musikisinde hiçbir şekilde çalgı aletleri kullanılmamaktadır. Cami musikisine Örnek vermek gerekirse müezzin veya imamın yapmış olduğu kamed dua tesbihat zikir salavat gibi kavramlar Cami musikisine verilebilecek en güzel örneklerden birkaç tanesi olarak Aklımızın bir köşesinde yer alması gerekmektedir.


3. Örf ve âdetlerimizde dinin ne gibi etkileri vardır? Araştırıp defterimize yazalım.


Cevap : Örf ve âdetlerimizde dinin ne gibi etkileri vardır? Araştırıp defterimize yazalım.  

Örf ve adetlerimizde dinin etkisi hakkında konuşmak gerekirse Türk İslam Devleti olarak örf ve adetlerimizde dinin motiflerin yer aldığı ve dinin bize emrettiği ve uymamız gereken konuların olduğu nedeniyle örf ve adetlerimiz dine uygun bir şekilde düzenlendiği kabul edilir.

Örf ve adetlerimizde dinin etkisini örnek vermek gerekir ise anne ve babaya verilen büyük saygı, akrabalık ve komşuluk ilişkileri vatan sevgisi millet sevgisi Cihat anlayışı İslami yayma anlayışı gibi toplumda var olan zekat fitre gibi toplumda toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı arttıran olgular bizlere örf ve adetlerimizde yer alan dinin etkisine en güzel örnekler olarak verilebilir.


4. Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım.


Cevap : Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım. 

Hz Süleyman a.s Gazze’de doğduğu kabul edilen bir peygamberdir. Babası Hazreti Davut Aleyhisselam vefat ettiğinde 12-13 yaşlarında olduğu kabul edilmekteydi babası gibi önce hükümdar sonra peygamber olduğu tarihi kaynaklarda yer almaktadır Mescidi Aksa’yı 7 yılda inşa ettiği rivayet edilir Yemen’deki Sebe melikesi Belkıs ile evlendi ve Hz Süleyman Aleyhisselam Kudüs’te vefat etti.

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Mimarimizde Dinin İzleri Metni Soruları ve Cevapları Sayfa 108


Mimarimizde Dinin İzleri Metni Soruları ve Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Lisans Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı


Soru : Mimari eser denince ne anlıyorsunuz?


Cevap :

Mimari eser denince Geçmiş dönemlerde yapılmış olan camiler kervansaraylar surlar kaleler önemli Yapı taşlarını ifade eden Ben dönemindeki mimari özellikleri ve mimari özelliklerini içinde barındıran tarihi yapılar aklıma gelmektedir. Mimari eserlere örnek vermek gerekirse Galata Kulesi Kız Kulesi Mihrimah Sultan Camii Ayasofia Cami Efes Harabeleri gibi birçok örnek mimari eser denince aklımıza gelen örneklerdir.


Bir toplumu ilgilendiren her alanda dinin izlerini görmek mümkündür. Örneğin; bilim, sanat, edebiyat, musiki ve mimari gibi alanlar bunlardan birkaçıdır. Çevremize baktığımızda dinin izlerini gördüğümüz ilk alan mimari yapılardır. Mimari, bir yapıyı sağlam, güzel ve kullanışlı bir biçimde inşa etme sanatıdır. Mimari eserlerimizde geçmiş kültürümüze ait özelliklerle birlikte İslam dinine ait motifler de açıkça görülür. Örneğin; cami, mescit, medrese, kümbet, külliye, hamam ve türbe gibi mimari yapılar sahip olduğumuz dinî inançların etkisiyle ortaya çıkmış olan eserlerdir.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 108. Sayfa Cevapları Lisans Yayıncılık Ders Kitabı sayfa cevaplarının video anlatımı siz değerli ziyaretçilerimiz için eklenmiş, videodan ders kitabı sayfa cevaplarını izleyebilirsiniz.

  2. mimari eser denince çok emek verilen detayları her şey ince işlenmiş güzel harika binalar camiler medreseler hastaneler daha saymakla bitmez mimar Sinan en iyi mimari eserler verdiğin düşünmekteyim

  3. Mimarlar bir çok gelişme ve bilgileri sonucunda kendi yeteneklerini de katarak tarih boyunca bir çok mimari eserler ortaya koymuşlardır.

  4. Örf ve adetlerinin dini kurallara uygun ve dini kurallar çerçevesinde geliştiğini ifade edebiliriz.

  5. cami musikisi müezzinin veya camide vaaz veren imanın veya namaz kılarken çıkan seslerin bunlara melodisi ile oluşan harika seslerdir bu sesler insanları huzur verdiğini düşünmekteyim

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.