4. Sınıf Fen Bilimleri

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 154-155-156-157-158 Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Metni Soruları ve Cevapları Sayfa 154, 155, 156, 157, 158


Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 154 Cevapları


Soru : Maddenin ısı etkisiyle değiştiğini gösteren günlük hayatımızdan örnekler verir misiniz?


Cevap: Maddenin ısı etkisiyle değiştiğini gösteren günlük hayatımızdan örnekler verir misiniz?

Maddeler günlük hayatımızdaki havanın sıcaklığı, serinliği veya ocak üstlerinde ateşle ısıtarak dolaba koyarak, soğutacak hal değişimlerini veya Maddelerin genleşmesini, büzüşmesini gözlemleme imkanı sağlar. Günlük hayatımızda sıcak bir günde elektrik tellerinin aşağıya doğru sarktığını görürüz.

Fakat aynı elektrik telleri kışın soğuk bir günde o kadar fazla aşağıya sarmaz neredeyse ip gibi dümdüz olur. Yine rayların sıcak günlerde bozulmasını, demişin genleşmesinden kaynaklanır.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 155 Cevapları


Nasıl Bir Yol İzleyelim?


2. Araştırmamıza dayanarak “Sıcak ve soğuk maddelerin birbirine temas etmesi sonucu ısı alışverişi olur. Isı, sıcak maddeden soğuk maddeye doğru akış gösterir.” şeklinde varsayımda bulunalım.


Cevap: Doğru bir varsayımdır.


4. Deneyimizin aşamalarını aşağıya yazalım.


Cevap: Bir kase içerisine musluk suyunu ilk olarak  doldururuz. İçerisine Termometre koyar ve sıcaklığı ölçeriz. Ardından kaba buz parçaları koyularak sıcaklıkta var olan değişler gözlemlenir.


5. Yapmış olduğumuz deneyin raporunu yazalım.


Cevap: Yapmış olduğunuz aşamaları not alınız.


6. Arkadaşlarımıza, öğretmenimize ve ailemize deneyimizin sunumunu yapalım.


Cevap: İlk olarak ailenize ardından öğretmen ve arkadaşlarınıza sunumu yapınız.


DÜŞÜNELİM, YAZALIM, PAYLAŞALIM


1. Maddeler arasındaki ısı alışverişi ne zamana kadar devam eder? Tartışalım.


Cevap: Maddeler arasındaki ısı alışverişi eşit sıcaklığa ulaşana kadar devam eder.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 156 Cevapları


Soru : Maddelerin sıcaklığını nasıl değiştirebiliriz? Tartışalım.


Cevap: Maddelerin sıcaklığını nasıl değiştirebiliriz?

Maddeler bulunduğu ortamla ya da diğer bir madde ile ısı transferi gerçekleştirse bunun sonucunda sıcaklık değişimi yaşarlar. Isı alışverişini kabaca sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı kendine göre daha düşük olan maddeye enerji aktarması diyebiliriz. Aynı sıcaklığa gelene kadar maddeler birbiri arasında ısı alışverişinde bulunurlar. Bunun sonucunda bir maddenin sıcaklığı artarken diğer maddenin sıcaklığı azalacaktır.

Örneğin çaydanlıktaki suyu ocağa koyalım. Bir zaman sonra su ilk koyduğumuz halden daha sıcak olacaktır. Sıcaklığı artacaktır. Diğer bir örnek ise buz kalıbına su dolduralım ve buzdolabına koyalım. Aradan biraz zaman geçtikten sonra suyun daha soğuk olduğunu görürüz yani su sıcaklık kaybeder.


Soru : Demlediğimiz çayın kısa bir süre sonra soğuduğunu gözlemleriz. Acaba çayın soğumasının sebebi nedir? Tartışalım.


Cevap: Ortamda var olan ısı daha az olduğu için zaman içerisinde demlediğimiz çay ortamda var olan sıcaklığa doğru eğilim gösterir ve soğumaya başlar.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Çevremizde bulunan birçok maddeler ısı ve soğuk etkisiyle değişimlere uğrayabilir Lee. Bunu örnek olarak vereceğimiz en güzel örnek sokak ta bulunan elektrik tellerinden yaz sıcağında gerilip aşağı doğru kaymasıdır. Soğuk kış günlerinde ise elektrik telleri kendini toparlar ve eski haline gelir. Mesela layık poşet gibi ısıya maruz kaldığı zaman hemen yaptı değişen günlük hayatımızda kullandığımız poşetler yaz sıcağında eriyip değişim gösterebilirler. Mesela bir kabus sıcağa maruz kaldığı zaman eriyip su halini alabilir. Zuhal’in aldığı zaman buharlaşip gaz maddeye de dönüşebilir. Çevremizde bunlara örnek olarak birçok maddenin değişimleri gözlenebilir.bu konuda verdiniz örnekler sayesinde ödevlerimi çok güzel bir hızlı bir şekilde bitirdim. Aklıma takılan yerleri buraya bakarak yaptığımı söyleyebilirim.ders tekrarı yapmak istediğim zaman ise geçmiş ödevleri ve buradan takip edebiliyorum.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.