7. Sınıf Fen Bilimleri

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 46-47 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Hücre Cevapları Sayfa 46, 47


Hücre Soruları ve Cevapları


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları


Mehmet, meraklı gözlerle etrafındaki binaları incelerken insanların bu kocaman yapıları buralara kadar nasıl taşıdığını anlamaya çalışıyordu. Gözü biraz ileride yapımı devam eden inşaata takıldı. Çok şaşırdı çünkü binalar aslında onun düşündüğü gibi tek büyük bir parçadan oluşmuyordu. Küçük küçük çok sayıda tuğla bir araya getirilerek binaların duvarları oluşturuluyordu. Kafası iyice karıştı, ‘’Acaba ağaçları, kuşları hatta insan vücudunu oluşturan dışardan bakıldığında görülemeyen daha küçük yapılar olabilir mi? ‘’ diye düşünmeye başladı.

Soru : Mehmet’e yardımcı olmaya ne dersiniz? Sizce insan vücudu tek bir parçadan mı oluşur? Yoksa insan vücudunu oluşturan gözle görülemeyen daha küçük yapılar var mıdır?


Cevap : Bence insan vücudu tek bir parçadan oluşmaz. Bir çok parçadan meydana gelmektedir. Çünkü insan vücudunda insan vücudunu oluşturan gözle görülemeyen daha küçük yapılar vardır.  Hücreler diğer bütün yapıları oluşturmaktadır.


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları


ETKİNLİK-1 Hücreyi Gözlemleyelim


Malzemeler

* Lam ve lamel * Mikroskop
* Penset * Damlalık
* Eldiven * Dilbasar
* Kuru soğan * Büyüteç
* İyot çözeltisi ya da metilen mavisi


* Bu etkinlikte amaç; hücrenin temel kısımlarını mikroskop yardımıyla gözlemlemek, bitki ve hayvan hücrelerini karşılaştırmaktır.
Uyarı: Etkinlik sırasında mutlaka eldiven kullanınız!

Etkinliğin Yapılışı
I. Aşama
1- Bütün hâldeki kuru soğanı inceleyiniz.
2- Öğretmeninizden kuru soğanı boyuna kesmesini isteyiniz.
3- Kuru soğanın katları arasındaki zardan penset yardımıyla bir parça zar ayırınız.
4- Soğan zarını lamın üzerine düzgün bir şekilde yerleştiriniz.
5- Üzerine bir damla iyot çözeltisi damlatarak lamelle üzerini kapatınız.
6- Hazırladığınız örneği mikroskopta inceleyiniz.
7- Gördüklerinizi defterinize çiziniz.
II. Aşama
1- Bu aşamada öğretmeninizin kendi ağzından dilbasar ile alarak lama aktardığı ağız içi
epitel doku örneğini kullanınız.
2- Örneğin üzerine iyot çözeltisi ya da metilen mavisi damlatarak lamelle üzerini kapatınız.
3- Hazırladığınız örneği mikroskopta inceleyiniz.
4- Gördüklerinizi defterinize çiziniz


Soru : Etkinlikte neden mikroskop kullandınız? Sizce büyüteç kullanarak da aynı gözlemi yapabilir miydiniz? Tahmininizi defterinize yazınız. Büyüteç kullanarak kuru soğan zarından aldığınız bir parçayı inceleyiniz.


Cevap : Bir insan vücudunda bazı parçalar ancak mikroskop yardımıyla görülebilir. Vücudumuzda yer alan dokular ve bazı hücreler bunlara örnek verilebilir ve sadece  mikroskoba koyarak inceleme şansımız vardır. Büyüteçler  bu tür parçaları görmeye yeterli değildir.


Soru : I. ve II. aşamadaki çizimlerinizi karşılaştırınız. Ağız içi hücrelerinde gözlemlediğiniz kısımlarla soğan zarı hücresinde gözlemlediğiniz kısımlar aynı mı?


Cevap : Hayır. Ağız içi hücrelerinde gözlemlediğiniz kısımlarla soğan zarı hücresinde gözlemlediğiniz kısımlar aynı değildir. Bir insan vücudunda yer alan doku yapısı ve hücre yapısını farklıdır.


Soru : Gözlemlediğiniz hücreler arasında farklılıklar var mı? Varsa bu farklılıklar nelerdir?


Cevap : Evet. Gözlemlediğiniz hücreler arasında farklılıklar vardır. Çok hücreli canlıların birbirine benzemesi beklenmez.  Farklı görevlerde yer alan hücreler, farklı bir yapı ve şekil içerisinde gözlenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Fen bilimleri dersinde yer alan hücrelerin yapısı ve özelliklerini öğrenerek vücudumuzda bulunan bütün iç organların ve yapıların farklı hücrelerden meydana geldiğini öğrenip kavradı mesela iç organlarımızda bulunan hücreler iç organını yapısını şeklini genetik özelliklerini meydana getirdiğini söyleyebiliriz hücreler çok küçük taneciklerden meydana geldiğinden onları görmek ve gözlemlemek için mikroskobu ihtiyaç duyarız mikroskop sayesinde hayvanlarda insanlarda ve bitkilerde bulunan farklı yapılarını ve şekillerinde öğrenerek fen bilimleri dersini daha iyi anlayıp kavrayabiliriz

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.