Ders Notları

Zeytinyağı-su, şeker-su, tuz-su, saman-kum, un-pirinç karışımlardan birini ayırmak isteseniz ne yaparsınız?

7. Sınıf Fen Bilimleri Tutku Yayınları Zeytinyağı-su, şeker-su, tuz-su, saman-kum, un-pirinç karışımlardan birini ayırmak isteseniz ne yaparsınız? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Zeytinyağı-su, şeker-su, tuz-su, saman-kum, un-pirinç karışımlardan birini ayırmak isteseniz ne yaparsınız? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap: Şeker-su, tuz-su buharlaşma yönetimi ile ayrılır. Saman-kum, un-pirinç eleme yönetimi ile ayrılır. Zeytinyağı bekletilince suyun üzerine çıkar bu şekilde ayrışır.


Zeytinyağı-su, şeker-su, tuz-su, saman-kum, un-pirinç karışımlardan birini ayırmak isteseniz ne yaparsınız? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Karışımları ayırma yöntemleri; eleme, süzme, yüzdürme, dinlendirme, mıknatısla ayırma, buharlaştırma ve damıtmadır.

Eleme; Değişik irilikteki katı taneciklerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için eleme yöntemi kullanılır.
Süzme Dinlendirme; Zeytinyağı ve su gibi farklı ağırlıkta olan maddeler bu şekilde ayrışabilir. Hafif olan madde belli bir süre sonra yüzeye çıkacaktır.

  • Mıknatısla Ayırma
  • Buharlaşma
  • Damıtma

Şeker- su, tuz- su buharlaşma yönetimi ile ayrılır. Saman-kum, un-pirinç eleme yönetimi ile ayrılır. Zeytinyağı bekletilince suyun üzerine çıkar bu şekilde ayrışır.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Birbirinden farklı iki madde birbirine karıştığı zaman ve ayırmak istediğimiz zaman elbetteki eleme süzme buharlaştırma veya mıknatısla ayırma gibi çeşitli yöntemleri deneyebiliriz. Pirincin içerisinde bulunan çivileri veya iğneleri ayırmak amacıyla mıknatıs yardımıyla bunları birbirinden ayırabiliriz ya da su içerisinde bulunan zeytinyağlı buharlaştırarak zeytinyağının dipte kalmasına ve suyun buharlaşmasına sebep olabiliriz ya da su içerisinde bulunan fasulyeleri süzme yöntemi ile birbirinden ayırmak mümkündür buna çevremizde ve mutfaklarımızda çeşitli örnekler vererek konuyu pekiştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.