5. Sınıf Din Kültürü

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 122-123-124 Cevapları Lisans Yayıncılık

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Örf ve Âdetlerimizde Dinin İzleri Metni Soruları ve Cevapları Sayfa 122-123-124


Örf ve Âdetlerimizde Dinin İzleri Metni Soruları ve Cevapları


Anadolu Türk Edebiyatı’nda Dinin İzleri


5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Lisans Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı


Bir Kez Gönül Yıktın İse

Bir kez gönül yıktın ise,
Bu kıldığın namaz değil.
Yetmiş iki millet dahi,
Elin yüzün yumaz değil.

Yunus Emre (M. Efdal Emre, Yunus Emre Divanı ve Şerhi, s. 568.)


Soru : Şiirde anlatılmak istenen ana fikir nedir? Arkadaşlarımızla konuşalım.


Cevap:

Şiirde anlatılmak istenen ana fikir bizlere Gönül kırmanın ne kadar kötü olduğunu ve Gönül kıran bir kişinin ne yaparsa yapsın hiçbir şekilde düzeltilemeyecek bir sonucu olacağı hakkında bilgiler vermektedir.


Soru : Örf ve âdet denilince ne anlıyoruz?


Cevap: Örf ve âdet denilince ne anlıyoruz?

Maddeler halinde Örf ve âdet denilince ne anlıyoruz sorusunun cevabı şunlardır ;

  • Anne ve babaya saygı.
  • Komşuluk ilişkilerine verilen önem.
  • Yüce Allah’a ve Peygamberimize olan sevgi ve saygımız.
  • Dinimizde olan bütünlüğümüz.
  • Vatan ve millet sevgisi.
  • Düğünlerimiz sünnetlerimiz asker uğurlama larımız.
  • Camilerimiz ibadet Ailelerimiz Devletimiz

 yukarıda yer alan kavramlar örf ve adet denince aklıma gelen kavramlar olarak kabul edilmektedir. yukarıda örf ve adet örnek verdiğimiz kavramlar bizleri biz yapan atalarımızdan bizlere Yadigar kalan en büyük özellikler ve korunması ve sürekli olarak yükseltilmesi gereken önemli olgular olarak kabul edilmektedir.


Geleneğimizde kız isteme merasiminden gelin getirmeye kadar birçok âdetimizde dinin izleri açıkça görülür. Örneğin kız isterken “Allah’ın emri peygamberin kavliyle…” ifadesi kullanılır. Nikâh kıyılırken evlenecek çiftlerin mutluluğu için dua edilir. Bu ve benzeri âdetlerimiz tamamen dinî anlayışımızdan kaynaklanmaktadır. Bayramlaşma törenlerimizde de dinin etkilerini açıkça görmek mümkündür. Örneğin, bayram gelmeden önce hazırlıklar başlar, evler temizlenir ve bayramlık elbiseler alınır. Bayram namazından önce veya sonra kabir ziyaretleri yapılır, daha sonra büyükler ziyaret edilir ve çocuklara harçlık verilir. Örf ve âdetlerimizde dinin izlerini taşıyan bir başka örnek de kandil1 kutlamalarıdır. Örneğin kandil gecelerinde camide veya evlerde mevlit ve Kur’an okunur, kandil simitleri dağıtılır, akraba ve komşular aranarak kandilleri kutlanır. Geleneklerimizde, askerlik çağına gelen gençlerimiz dua ve törenlerle askere uğurlanır. Uğurlama törenlerinde, vatanımızı ve milletimizi her türlü tehlikelerden koruyan ordumuzun başarısı için dua edilir. Bu uygulamalar milletimizin vatanseverlik duygusunun bir göstergesidir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 122-123-124. Sayfa Cevapları Lisans Yayıncılık Ders Kitabı sayfa cevaplarının video anlatımı siz değerli ziyaretçilerimiz için eklenmiş, videodan ders kitabı sayfa cevaplarını izleyebilirsiniz.

  2. Örf adet denince atalarımızdan kalma ve devam ettirdiğimiz davranışlar ve fiillerdir. Atalarımız dan kalma birçok örf aletimiz vardır düğünlerimiz kınagecelerimiz Nevruz Bayramı bayramlarda büyüklerin üzerini örtmek gibi birçok şey örf adet midir

  3. Toplumda yazılı kuralların yanında uymamız gereken örf ve adet kuralları yer almaktadır. Örf ve adetler önemli ve toplum düzenini sağlayan sürekle gelen kurallardır. Örnek anne ve babaya saygı büyüklere saygı gibi ….

  4. Toplumda ve dinimizde insanların kalbinin kırılmasının doğru olmadığı vurgulanmaktadır.

  5. namaz kılsak da veya birçok ibadet yapsak da bir kişinin kalbini kırmış isek o kişiden helallik istemeliyiz çünkü ne namaz nerede yaptığımız bir ibadet o kişinin kalbini yerinden düzeltme yiyecektir bu yüzden güzel ahlaklı bireyler olup insanların kalbini kırmamalıyız eğer kırarsak da onlardan helallik istemeliyiz ve özür dilemeliyiz

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.