7. Sınıf Sosyal Bilgiler

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 210-211-212-213 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Göster

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Atatürk ve Biz de Varız Soruları ve Cevapları Sayfa 210 211 212 213


Atatürk ve Biz de Varız Soruları ve Cevapları


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 210 Cevapları 


Soru : Ülkemizin ekonomi ile ilgili uluslararası kuruluşlara üye olmasının faydaları nelerdir?


Cevap: Ülkemizin ekonomi ile ilgili uluslararası kuruluşlara üye olmasının faydaları nelerdir?

Maddeler halinde Ülkemizin ekonomi ile ilgili uluslararası kuruluşlara üye olmasının faydaları şunlardır ;

  1. Ekonomik kazançlar,
  2. Yardımlar,
  3. Desteklemeler,
  4. Ticari faaliyetler,
  5. Ekonomik kazançlar,
  6. Sağlık alanındaki kazançlar,
  7. Eğitim alanındaki kazançlar,
  8. Kültürel kazançlar,

gibi kazançlar Ülkemizin ekonomi ile ilgili uluslararası kuruluşlara üye olmasının faydalarına örnek olarak verilebilir. 


Etkinlik Zamanı


Aşağıdaki soruyu cevaplayınız.


Soru : Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde hangi ülkeler vardır? Önce tahmin ediniz, sonra tahminlerinizin doğruluğunu araştırarak G20 ülkelerinin adlarını aşağıya yazınız.


Cevap: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu.


Soru : Sizce ülkeler arası ekonomik iş birliğini arttırmak için kurulan kuruluşlara üye olan bir ülkenin bu durumdan kazancı neler olabilir? Açıklayınız.


Cevap: Sizce ülkeler arası ekonomik iş birliğini arttırmak için kurulan kuruluşlara üye olan bir ülkenin bu durumdan kazancı neler olabilir? Açıklayınız.

Bence ülkeler arası ekonomik iş birliğini arttırmak için kurulan kuruluşlara üye olan bir ülkenin bu durumdan ;

  1. Ekonomik kazançlar,
  2. Kültürel kazançlar,
  3. Sosyal kazançlar,
  4. Ticari kazançlar,
  5. İnsanlar arasındaki ahlak sentezi,
  6. Yardımlar ve desteklemeler

gibi  ülkeler arası ekonomik iş birliğini arttırmak için kurulan kuruluşlara üye olan bir ülkenin bu durumdan kazançlarına örnek olarak verilebilir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 211 Cevapları 


Etkinlik Zamanı


Soru : Aşağıdaki haberi okuyunuz ve soruları cevaplayınız.


Türkiye D-8 Ülkelerine Örnek Oluyor


Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri, Türkiye’nin tüm sektörlerde gerçekleştirdiği eğitim programlarıyla D-8 üyeleriyle çok farklı alanlardaki uzmanlık ve deneyimlerini paylaştığını örgütün Türkiye’den “öğrenecek çok şeyi olduğunu” ifade etti. “Türkiye’nin dönem başkanı olarak gelecek iki yılda yapacağı katkılar fevkalade önemlidir. Ancak Türkiye’nin D-8’deki rolü yalnızca bununla sınırlı değildir. Türkiye, hâlen D-8’in yıllık bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkelerdendir.
Genel ağ haberi, 22 Ocak 2018 (Düzenlenmiştir.)


1. Örgüt’ün Türkiye’den “öğrenecek çok şeyi olduğu” ifadesinden ne anlıyorsunuz?


Cevap: Türkiyenin ekonomik olarak çalışmalarının çok önemli olduğunu, birlikte var olan ülkelerden daha iyi bir gelişme sağladığını anlıyoruz.


2. Türkiye’nin D-8’deki rolü ve kuruluşa katkıları nelerdir?


Cevap: Türkiye D-8’e yıllık en büyük bütçede bulunan ülkedir. Ekonomik faydasının dışında eğitim programları ve deneyimleri ile de örnek olmaktadır.


Soru : D-8 ülkelerinin aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olmaları, aralarındaki hangi ortak noktaya işaret etmektedir?


Cevap: D-8 üyeleri aynı zamanda halkının çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdir.


Soru : Uluslararası ve bölgesel birçok kuruluşun ortak faaliyetler yürütmesinin nedenleri nelerdir?


Cevap: Uluslararası ve bölgesel birçok kuruluşun ortak faaliyetler yürütmesinin nedenleri nelerdir?

Uluslararası kuruluşlar birlikte hareket ederek dünya üzerinde geri kalmış veya ihtiyacı olan insanlara yardım etmek onları desteklemek gibi çeşitli amaçlarla kurulmuştur.

Örneğin birleşmiş milletler aralarında anlaşmazlık olan ülkelerin sorunlarını çözmeye çalışır veya Unesco gibi tarihi mirasları dünya üzerinde yaşayan tüm insanların ortak malı olan tarihi eserleri korur. Unicef gibi açlık seviyesinde bakıma muhtaç topluluklara sağlık ve yemek, su gibi temel ihtiyaçları vermeye çalışır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 212 Cevapları 


Soru : Sayfadaki genel ağ haberlerini inceleyiniz. Haberlere göre ülkemizin bölgesel ekonomik kuruluşlardaki rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz?


BSEC Doğu ile Batı’yı Birbirine Bağlıyor


İstanbul’ da bir özel üniversitedeki toplantıda Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (BSEC) tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Konuşmacı BSEC Genel Sekreteri Büyükelçi Michael Christides (Maykıl Kristides), BSEC’nin kuruluşu, gelişimi ve misyonu hakkında bilgi verdikten sonra “BSEC’nin Doğu ile Batı arasında köprü olmakta ve 25 yıldır hizmet vermektedir. Bölgede ekonomik iş birliğini teşvik eden BSEC’nin başkanlığını 2017’nin ilk yarıyılında Türkiye alacak. BSEC’nin Batı ve Doğu’yu bir araya getirme amaçlı bir rol üstlenmesini ve daha yakın iş birliğinin sağlanmasını amaçlıyoruz. Teşkilatın kuruluş fikri eski başbakan Turgut Özal döneminde Türkiye’den çıkmıştır. Teşkilatın uluslararası sekreterliği Türkiye’de bulunduğundan genel merkez olarak Türkiye’yi görüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Genel ağ haberi, 6 Ocak 2017 (Düzenlenmiştir.)


TRACECA Koridoru İçin Kesintisiz ve Güvenilir Demir Yolu Taşıma Köprüsü


Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu, TRACECA’nın uluslararası bir parçası hâline gelen Güney Kafkasya üzerinden Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel bir demir yolu bağlantısıdır. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu, Türkiye üzerinden kesintisiz ve güvenilir demir yolu ulaşımı sağlamaktadır. Bu demir yolu hattı, Çin ve Avrupa arasında bir araya gelen yeni İpek Yolu ticaret ve ulaştırma koridorları ağının güney yolunun önemli bir parçası olarak tasarlanmıştır. Hattın ilk aşamada bir milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıması bekleniyor. Kapasite daha sonra 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton kargoya ulaşacak. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinin ve bir dizi Akdeniz ülkesinin demir yolu ağına erişim sağlayacaktır. Bu rotayla başta petrol ve petrol ürünleri olmak üzere Orta Asya’dan gelen ürünler, Türkiye’nin Akdeniz limanlarına, oradan da dünya pazarlarına taşınacaktır.
Genel ağ haberi, 31 Ekim 2017 (Düzenlenmiştir.)


Cevap: Türkiye Asya ve Avrupa kıtalarının birbirine bağlayan bir köprü vazifesi görmekteydi.. Bunun sonucunda özellikle Asya ve Avrupa ülkeleri arası ulaşım ve kaynak ve ticaretlerin ulaşımı açısından çok önem taşımaktadır. İşte bu nedenle bölgede var olan ekonomik faaliyetler üzerinde büyük bir önem ifade ettiğini söylemek gerekir.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 213 Cevapları 


Soru : Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ülkemize ve AB’ye neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?


Cevap: Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ülkemize ve AB’ye neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?

Türkiye’nin AB üyeliğine ülkemiz ekonomik olarak gümrük sıkıntılarından kurutularak ürünlerini hızlı bir şekilde Avrupa’ya transferinin ve döviz gelinin yüksek olması açısından ekonomik bir refah elde edeceğini ve Avrupa Birliği fonlarından alacağı ekonomik ek göstergeler ile beraber hızlı bir Kalkınma planına gireceğini ifade etmek mümkün olacaktır.

Türkiye’nin AB’ye katılması ile AB’nin kazançları ise genç bir nüfusu elde etmesi ürünleri ucuz bir şekilde kendi ülkesine satabilmesi açısından önemli artıları olabileceğini ifade etmek mümkün olacaktır.

İşte bu nedenle ülkemizin AB’ye katılması hem AB için hem Türkiye için büyük bir ekonomik artının olabileceğini ifade edebiliriz.


Etkinlik Zamanı


Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan bazıları hakkında bilgi edindiniz. Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.


1. Türkiye’nin üye olduğu kuruluşların ortak amaçları nedir?


Cevap: Türkiye’nin üye olduğu kuruluşların ortak amaçları nedir?

Türkiye’nin üye olduğu kuruluşların başlarında en önemli faktörlerden bir tanesi üye olan ülkelerin ekonomik olarak birbirine destek çıkarak büyük ekonomik başarılarımız sağlanarak eflasyon döviz kuru gibi etkilerden uzak durarak ülkeler arasında güçlü bir birlik kurarak ekonomik istikrarın sağlanması ilk amaç olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca bu kuruluşlara üye olan ülkeler ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel olarak etkileşim sayesinde birbirleriyle olan Bağlarını güçlendirmeleri ve dünyada bir birlik halinde söz hakkına sahip olmaları amaçlandığını ifade etmek mümkün olacaktır.


2. Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan hangileri küresel kuruluştur?


Cevap: Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan hangileri küresel kuruluştur?

Avrupa ekonomik işbirliği ve kalkınma teşkilato(OECD) – 30 eylül 1961 yılında Paris te kurulmuştur. Merkezi paris tir. 34 üyesi bulunmaktadır. Türkiye kurucu üyeler arasında yer alır. Amacı küreselleşmenin sosyal ve ekonomik yönetim sorunlarını çözmek ve bu süreçte fırsatlardan faydalanmak üzere birlikte çalışmak üzerine beraber hareket etmektir.

Ekonomik işbirliği örgütü(EİT)

1985 yılında kurulmuştur. Afganis, Azerbaycan, Tacikistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ve Türkiye den oluşmaktadır. Amacı Bölgedeki ülkelerin kalkınmasıdır. Bölgesindeki küresel pazarlarla bütünleşmeye teşvik eder.

D8 Gelişmekte olan 8 ülke

1997 yılında İstanbulda kurulmuştur. Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan 8 ülkeden oluşmaktadır. Amacı büyük ekonomik potansiyeli olan çeşitli kaynakları, yüksek nüfusu ve geniş coğrafi alanları bulunan bu sekiz ülke arasında ticaret ilişkilerini geliştirmeye ve yeni fırsatlar yaratmak uluslararası beraber ekonomik karar alma gibi çeşitli projeler sunmak amacıyla bir araya gelmişlerdir.

İslam kalkınma bankası

10 Ağustos 1974 yılında kurulmuştur. Merkezi Cidde de bulunur. BAE, İran, Kuveyt, Libya, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye kurucu üyelerdir. Amacı o ülkelerin ve müslüman toplumların ekonomik ve sosyal gelişmelerini sağlamaktadır.

Karadeniz ekonomik işbirliği teşkilatı (KEİ)

1992 yılında İstanbulda kurulmuştur. 12 üye ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Yunanistan ve Sırbistandır.

G20 Gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülke

25 eylül 1999 da G8 olarak toplanmıştır. Daha sonra G8 – G20 ismini alarak 20 gelişmiş ülke bu kuruluşa katılmıştır. Amaçları, uluslararası sistemde başlıca gelişmiş ülkeler ile küresel ekonomik karar almak, uluslar arası mali sistemi daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını sağlamak.


3. Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan hangileri bölgesel kuruluştur?


Cevap :Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan hangileri bölgesel kuruluştur? 

Türkiye’nin üye olduğu ekonomik bölgesel kuruluşlar şunlardır ;

  • Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC)
  • Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO)
  • Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)
  • Karadeniz Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (BSEC)

4. Bu kuruluşlardan hangilerinin ülkeler arası ekonomik ilişkilerin dışında başka amaçları vardır? Bu amaçlar nelerdir?


Cevap: Sosyal ve kültürel olarak ülkeler arsında gelişimi amaçlamaktadır. Bu uygulamaların amacı ekonomik olarak iç içe var olan ülkelerinde sosyal alanda da birlik olması amaçlanmaktadır.


5. Küresel ve bölgesel ekonomik kuruluşların kuruluş amaçlarını göz önünde bulundurduğunuzda bunların dünyadaki sorunların çözümüne katkıları konusunda neler söylenebilir?


Cevap:

Ülkeler küresel ve bölgesel Ekonomik Kuruluşlar ile bir araya gelerek Ekonomik İşbirliği yapmaları ve güçlerini bir araya getirerek güçlü bir yapı ile oluşan kuruluşlar dünyada sürekli olarak söz hakkına sahip olmuştur olarak ifade etmek mümkün olacaktır.

Günümüzde var olan G20 NATO Avrupa Birliği gibi küresel ölçekte var olan kuruluşlar ülkelerin bir araya gelerek oluşturmuş oldukları ekonomik topluluklar olarak ifade etmekle beraber güçlü ülkelerin bir araya geldiği ile meydana gelen G20 NATO Avrupa Birliği gibi kuruluşlar dünyada ülkelere yaptırım yapabilen sorunların çözülmesi için çözümler sunan ve bu çözümleri masada anlaşmalarla birleştiren güçlü bir Birlikler olduğunu ifade etmekle beraber bu Birlikler sürekli olarak dünyaya şekli verebilecek güç ve kabiliyetli olduklarını ifade etmek mümkün olacaktır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ülkemizin bölgesel uluslararası kuruluşlara üye olması ile beraber ekonomik olarak sosyal olarak birçok güç kazanmakta ve dünyada söz hakkına sahip olabileceğini ifade etmemiz doğru olacaktır.

  2. Türkiyenin üye olduğu kuruluşlar şunlardır;

    Avrupa güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) (OSCE)            25 Haziran 1973

    Avrupa Konseyi (COE)                                                                  9 Ağustos 1949

    Birleşmiş Milletler (BM,UN)                                                        24 Ekim 1945

    Türkiyenin bu kuruluşlara üye olmasının sebebi ekonomisini güçlendiremeyi istemesidir.Üye olduğumuz kuruluşlar sayesinde gücümüz artmıştır.

     

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.