Ders Notları

Doğal afetlerden korunmak amacıyla ne gibi önlemler alabiliriz? Açıklayınız.

5. Sınıf Fen Bilimleri Doğal afetlerden korunmak amacıyla ne gibi önlemler alabiliriz? Açıklayınız. konusu kısaca hakkında bilgileri ele alacağız. 


Cevap :
Deprem : Deprem ne zaman geleceğini ve nerede olacağını tam kestiremediğimiz afetlerden biridir her ne kadar fay hatlarıyla belirtilse de fay hattı olmayan yerde görülmeyeceği bilemeyiz buna sebepten olabildiğince tedbir alıp güçlü evler ve sıkça ağaç dikilmelidir.


Orman Yangınları : Orman yangınları genelde biz insanların suçudur. Şimdi diyeceksiniz biz insanların suçu ise niye doğal afet diyoruz tam olarak biz yapmasakta dolaylı yoldan biz yapmaktayız mesela ailen birlikte pilim yapmaya gittiniz mangalı közünü iyi söndürmediğiniz takdirde rüzgarla birleştiği zaman orman yangını olaması mümkündür veyahut bir cam parçası güneş ile temasa geçtiğinde yakıcı bir alet olabilir ve Orman yangına sebep olur. Bizim olayları en aza çekip doğamızı yani tabiatımızı korumalıyız.


Hava Kirliliği : Hava kirliğinin şehirlerde daha fazla olduğunu biliyoruz bunu sebebi ise egzoz dumanı ve Sanayi dumandır. Bunun önü geçebilmemiz için arabaların egzoz kısmını 3 ayda bir gözden geçirmemizden geçer sanayi dumanları ise genelde bacalardan yükselen dumanlardır. Bunun için de sürekli olarak bacalardaki filitreyi temizleme k ve günü gelince değiştirmekten geçer.


Küresel Isınma : Küresel ısınma biz insanların yaptığı bir iştir. Kendi yaşadığımız veya yaşam sürdüğümüz mekanı kirletiyoruz atık maddeleri mesela plastik, teneke, pil gibi şeyleri geri dönüştürme iz gerekir veya sıktığımız deodorantlar küçük birşey olarak gözükmese de kendi yaşam yerimizi tehlikeye atan bir etkendir ozon tabakası da açılan deliklerin yaşadığımız ortamda küresel ısınmaya sebebiyet gösterdiğini ve yaşam kalitemizi düştüğünü fark etmemiz ve bu küçük şeylerin yaşadığımız ortamlara zarar vermemesinin önüne geçmeliyiz.



 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Doğal afetlerden korunmak için ve öncelikle doğal afetlerde alınabilecek önlemleri tam ve eksiksiz bir şekilde yaparak bunları bilmemiz gerekir. Doğa olayları Ayrıca çevrenin kirlenmesi ve insan 50 ile oluşabilecek çeşitli olumsuzlukları örneklendirme bilir. Örneğin hava kirliliği ses kirliliği ışık kirliliği çevre kirliliği insanların yapmış olduğu ve insanlar tarafından çevrenin ciddi şekilde zarar görmesi de sonuçlanan bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Burada alınabilecek önlemleri bizler bilmeliydi ve alınacak önlemleri bizleri yaparak çevremizi temiz tutarak daha yaşanılabilir ortamları yalnız biz insanları değil bütün canlılara sunabiliriz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.