Ders Notları

İnternetin zararları hakkında bir gazete haberi

4. Sınıf Sosyal Bilgiler İnternetin zararları hakkında bir gazete haberi konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


İnternetin zararları hakkında bir gazete haberi konusu hakkında kısa bir yazı;


Merkez Haberleri: (Yeniden) Sabah uyanır uyanmaz telefona uzanmak “bağımlılık” belirtisi

Buse ÖZEL / Özgür KUMANOVALI – İSTANBUL, (DHA) Uzun yıllardır televizyonculuk ve gazetecilik yapan Cansel Poyraz Akyol ve psikolog Mehmet Şakiroğlu bir araya gelerek haberci ve uzman gözüyle çocukları sanal dünya ve teknoloji bağımlılığına karşı korumanın yollarını yazdı.

“Çocukları sanal dünyada(n) koruma kılavuzu” ismiyle yayınlanan kitapta hem uzmanlardan görüşler alındı hem de çocukların bağımlılığını önlemek için pratik önerilerde bulunuldu.

“SABAH UYANIR UYANMAZ TELEFONA BAKANLAR BAĞIMLI”

Sabah uyanır uyanmaz telefona bakmanın bağımlılığın ilk belirtisi olduğunu belirten psikolog Mehmet Şakiroğlu bağımlılık ile ilgili olarak diğer etkenleri şöyle sıraladı: “Eğer sabah uyanır uyanmaz eliniz telefona gidiyorsa, Whatsapp ya da Facebook gibi yerlere bakma ihtiyacı hissediyorsanız bu birinci belirtisidir çünkü zihnimizin ödül mekanizması bozuldu demektir. İkinci olarak ise şöyle bir soru sorayım, tatile gideceksiniz diyelim ama tur firması size diyor ki ‘Tatile gidin ama telefonunuzu götüremeyeceksiniz. Yani hiç paylaşım yapamayacaksınız, hiç fotoğraf çekemeyeceksiniz ve sosyal medya hesaplarınıza giremeyeceksiniz.

Yine de o tatile gider misiniz? Bu durumda şöyle bir soru çıkıyor ortaya ‘Ben deneyimler için mi yaşıyorum?’ yoksa ‘Anılar için mi yaşıyorum?’ Sosyal medya deneyimlerimzden vazgeçmemize sadece anılar biriktirmemize neden oldu. Artık bir yere giderken Instagram profiline ne koyduğunuz nereye gittiğinizden daha önemli. Üçüncü sorum ise şu anda bunları okurken ‘Ben sosyal medya bağımlısı değilim, telefon bağımlısı değilim’ diyerek direnç gösteriyorsanız bu da üçüncü aşama. Dördüncü önemli nokta ise kendinize sosyal medyada zaman sınırlaması koyup, bu sınırlamayı hep aşıyor musunuz? Beşincisi ise yemek, uyku, dersler, eş ile ilişkiler, işyerinde ilişkilerde sosyal medya ya da telefon kullanımı yüzünden problem çıkmaya başladı mı? Bu da bir diğer belirti. Bu sorulara dürüst cevap verebilirsek bağımlı olup olmadığımızı anlayabiliriz”

Kaynak: Hürriyet.com.tr


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İnternetim ve teknolojik araçların insan hayatındaki olumsuz etkilerini bir çok televizyon kanalında dergi haberlerinde ve gazete haberlerinde görebiliyoruz özellikle birçok insanı bağımlısı haline getiren internet birçok insanı sosyal hayatta uzak tutmaktadır yapılan araştırmalara göre birçok genç ve çocuk nternetin ve teknolojik araçların bağımlısı haline gelmiştir bu araçlarla zaman geçeceksin birçok insan hem mutsuz oluyor hem de ne yapacağını bilmediği için devamlı bağımlısı haline geldiği ortamlarda kalmaktadır bu sebeple yapmamız gereken en önemli etkili sonuç İnternet ortamında geçirdiğimiz zamanı kısıtlamak ve belirli aralıklarla günlük hayatımıza ve sorumluluklarımıza devam etmektir örneğin ödevimiz olduğu zaman ödevlerimizi tam ve eksiksiz bir şekilde yapıp daha sonra kitap okuyarak ailenize zaman geçirerek daha güzel günler geçirebiliriz İnternet ortamında geçirdiğiniz zamanı 1-2 saate indirerek daha mutlu ve aktif bir yaşam sürebiliriz

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.