5. Sınıf Sosyal Bilgiler

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14-15-16-17 Cevapları MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Olaylar ve Sonuçları Cevapları Sayfa 14, 15, 16, 17


Olaylar ve Sonuçları Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı


Soru : Aşağıdaki metni okuyarak yandaki soruları cevaplayınız.


“Sizlere bir zamanlar yaşadığımız yerdeki hayatı ve bu hayatın nasıl değiştiğini anlatmak istiyorum. Köyümüz küçük bir göl kenarında yer alıyordu. Bu göl köyümüze hayat veriyordu. Çiftçiler tarlalarını bu gölün suyu ile sulayarak ürün elde ediyor, balıkçılık yapanlar sazan, yayın, kefal gibi balıkları tutuyorlardı. Gölümüz aynı zamanda çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyordu. Pelikan, karabatak, balıkçıl bu kuş türlerinden yalnızca bir kaçıydı. Köyümüze bu kuş türlerini görmek için yerli ve yabancı turistler geliyordu. Bu turistler köyümüzdeki pansiyonlarda kalıyor ve ihtiyaçlarını bizimle alışveriş yaparak karşılıyorlardı. Tüm bu anlattıklarım gölün kurumaya başlamasıyla değişti. Kurak geçen birkaç yıl ve çiftçilerin tarlalarını sulamak için gölden fazla su çekmeleri ile gölümüz giderek küçüldü. Gölümüzü mesken tutmuş olan kuşlar yavaş yavaş başka yerlere göç ettiler. Kuşların göçüyle birlikte köyümüze turistler de gelmez oldu. Pansiyonların boş kalması ile ekonomik olarak zor duruma düştük. Gölün kurumasıyla balık sayısı azaldı, artık balıkçılık yapılamaz hâle geldi. Göl tarlaları sulamayacak kadar küçüldüğünden çiftçiler tarlaları ekmeyi bıraktı. Köyümüzdeki insanlar da gölü terk eden kuşlar gibi göç etmeye başladı. Burada artık çok az insan yaşıyor, göl eski hâline dönmediği için ne kuşlar ne de turistler geliyor”.


1. Gölün kuruması insanları ve diğer canlıları nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.


Cevap: İnsanlar tarım yapamadı, turistler gelemedi, balık türleri yok oldu, kuşlar başka yere göç etti insanlar ekonomik olarak zarar gördüler.


2. Köylünün yerinde olsaydınız doğal çevreyi korumak için nasıl bir çözüm bulurdunuz? Açıklayınız.


Cevap: Yer altı sularından destek olarak ve farklı kaynaklardan açılan su kemerleriyle gölü tekrar canlandırır ekonomik yapının tekrar aynı hale gelmesini sağlardım.


3. Bulduğunuz çözümün ne gibi sonuçları olabileceğini tahmin ediniz.


Cevap: Balık türleri canlanacak, kuşlar geri gelecek, tarım alanları tekrar canlanacak ve turistler tekrar gelerek köy eski haline dönecektir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı


Sıra Sizde


Soru : Aşağıdaki resimlerde yukarıda anlatılan değişimlerden hangilerini görüyorsunuz? Siz de meydana gelen değişimlerden birini aşağıdaki alana çiziniz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14-15-16-17 Cevapları MEB Yayınları
“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 14-15-16-17. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14-15-16-17 Cevapları MEB Yayınları
“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 14-15-16-17. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı


Soru : Aşağıdaki haberi okuyarak ilgili çalışmaları yapınız.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı


A. Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.


Ümmiye Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu. Kendisinin yazıp yönettiği ve köyde yaşayan kadınların sahnelediği tiyatro oyunlarıyla gerek bölge halkından gerekse sanat dünyasından olumlu tepkiler aldı. “Ben tiyatroya, tiyatronun ne olduğunu bilmeden başladım. Tarsus’tan gelen öğrenciler okulda gösteri yapmıştı. Ben bundan çok etkilendim. Kadınların sesini duyurabilmek, dertlerini, sıkıntılarını anlatabilmek için farklı karakterlerle tiyatro yapalım istedim. Mersin Arslanköy’de ev kadınlarından bir tiyatro grubu kurdum. Provalarımızı çalışırken, bağda, bahçede yaptık”. Genel Ağ haberi, 6 Ağustos 2013 (Düzenlenmiştir.)


Soru : Topluluğun kuruluş sebepleri neler?


Cevap: Ümmüye Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için kurmuştur.


Soru : Arslanköy’deki yaşam nasıl etkilenmiş olabilir?


Cevap: Köyde yaşayan kadınların sesi duyurulmuş, dert ve sıkıntıları anlatılmıştır. Provalarını çalışırken, bağda, bahçede hep beraber çalışmışlardır. Köyü ve kadınlarını bütün dünya tanımıştır.


Soru : Topluluğun üyeleri kimler?


Cevap:  Köyde yaşayan kadınlar.


Soru : Topluluğun kurulmasının sonuçları nelerdir?


Cevap: Bütün dünya kendilerini tanımıştır. Kadınlar sorunlarını anlatabilmişlerdir.


B. Yaşadığınız yerde fark ettiğiniz bir gelişmeyi yazınız.


Cevap: Kadınların sosyal hayata adapte olması için el işi temelli kadın hanı açıldı. Devlet tarafından desteklenen bu kuruluş ev hanımlarını ve yalnız yaşayan kadınların iş yeri haline geldi. burada üretilen iş yerinde 3.000 kişiye istihdam edildi. Yapılan ürünler yurt içinde ve yurt dışına ihraç edilmeye başladı.


Soru : Bundan kimler etkilendi? 


Cevap: Bölgemizdeki kadınlar.


Soru : Bu durum sizin yaşamınızda hangi değişimlere sebep oldu?


Cevap: Çevremizde var olan yakınlarımızın ekonomik olarak güçlendi ve mutlu oldum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Büyüklerimizden genellikle çok katlı evler sanayiler ve fabrikalar olmadan önce Doğal çevrenin çok fazla olduğunu köylük yerde şehir yerlerinde bile insanların tek katlı evlerde yaşadıklarını ve bu yaşam ortamlarında ağaçların ve boş alanların çok fazla olduğunu her zaman duyarız insanlar genellikle ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam şartlarını düzeltmek amacıyla doğal çevreyi kendi yaşam döngülerine göre değiştirmişlerdir örneğin fabrika otel ev kurabilmek için doğal çevrenin yok olması kaçınılmazdı insanlar doğal çevreye verdiği zararlar sonradan çevreyi ciddi şekilde etkilenmiştir doğal çevre elbette ki insanların nefes alabilmesi sağlıklı kalabilmesi ve yalnız insanların değil hayvanlarında özgürce yaşayabileceği ortamlar olduğundan dolayı bu zamanda inançlı insanlar doğal çevreye ve çevre temizliğine oldukça dikkat ederler.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.