5. Sınıf Sosyal Bilgiler

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 180-181-182-184-185 Cevapları MEB Yayınları

Göster

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı İnsanlığın Ortak Mirası Cevapları Sayfa 180, 181, 182, 183, 184, 185


İnsanlığın Ortak Mirası Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı


Soru : Çevremizde pek çok tarihî eser ve doğal güzellik vardır. Bunların korunması neden önemlidir? Açıklayınız.


Cevap: Çevremizde pek çok tarihî eser ve doğal güzellik vardır. Bunların korunması neden önemlidir? Açıklayınız.
Çevremizdeki tarihi eser ve doğal güzelliklerin korunmasının temel sebebi atalarımızdan ve Bu çevrede yaşamış olan birçok medeniyetten kalmış olan bu eserlerin geçmişe Işık tutması açısından çok büyük bir önem ifade eder.
Bizleri biz yapan bu tarihi eser ve doğal güzellikler sürekli olarak nesilden nesile aktarılması ve bu eşsiz olan yapıtların sürekli olarak Devletleri ile ve kurum ve kuruluşlarla korunarak tanıtılması ve dünyaya sunulması büyük bir önem ifade etmektedir.
Tanıtılan doğal eserler ve doğal varlıklar tarihi eserler gelecek olan turistler ile beraber bölgede yer aldığı insanlara ekonomik olarak kazanç sağlayacağını da Aklımızdan çıkarmamak gerekir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 181 Cevabı


Soru : Aşağıda insanlığın edebiyat mirasına bazı örnekler verilmiştir. Başka hangi örnekleri verebilirsiniz? Söyleyiniz.


Cevap:

  • ➜ Mevlana – Mesnevi
  • ➜ Suç ve Ceza – Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
  • ➜ Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
  • ➜ İki Şehrin Hikâyesi – Charles Dickens
  • ➜ Ana – Maksim Gorki
  • ➜ Vadideki Zambak – Honoré de Balzac
  • ➜ İlahi Komedya – Dante Alighieri
  • ➜ Romeo ve Juliet – William Shakespeare
  • ➜ Kırmızı ve Siyah – Stendhal
  • ➜ Goethe – Genç Werther’in Acıları
  • ➜ Franz Kafka – Dönüşüm
  • ➜ Honore De Balzac – Vadideki Zambak
  • ➜ Moby Dick Beyaz Balina – Herman Melville

Soru : Ortak mirasa katkıda bulunmanın önemi nedir?


Cevap: Ortak mirasa katkıda bulunmanın önemi nedir?
Ortak miras tüm medeniyetlerin Geçmişten geleceğe gelen bilgi ve birikimleri, deneyimleri toplumların, insanların tarih boyunca ürettikleri sanat, edebiyat mimari gibi eserler, düşünceler ve fikirler, icatlar insanlığın gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Farklı kültür ve milletlerin ortak mirasa yaptıkları katkılar sayesinde bugün yaşadığımız modern dünya oluşmuştur. Dünya bugünkü haline gelmesi tüm insanlığın ortak çalışması ile oluşmuş bilgi birikimi sayesinde gerçekleşmiştir.
Örneğin dürbün Çinlileri ve aralar bulmuşken teleskop ve mikroskop gibi cihazları Avrupalıların ilerleterek büyük keşifler imza atmışlardı. Barut uzak doğuda Çin de keşfedilmişken fatih Sultan Mehmet büyük topar kullanarak ateşli silahların ne kadar etkili olduğunu dünyaya göstermiş ve bir çağın başlamasına sebep olmuştur. Bunların tamamı dünyanın ortak mirasına katkılarıdır.


Soru : İnsanlığın sanat mirasına dünyadan ve ülkemizden başka hangi örnekleri verebilirsiniz?


Cevap: İnsanlığın sanat mirasına dünyadan ve ülkemizden başka hangi örnekleri verebilirsiniz?
İnsanlığın sanat eseri olarak bıraktığı bir çok yapıt bulunmaktadır. Bu eserler tarih boyunca birikimler le oluşmuş eserlerdir her dönem içerisin de kendine ait izler taşır.
Başlıca dünya eserleri ne bakacak olursak bunlar o ülkelerinde simgesi haline gelmiş eserlerdir. Bir çok insan bu eserleri görmek için Turist olarak buraları gezmeye gider örnegin ; ABD özgürlük anıtı, Aachen Katedrali Köln Katedrali Almanya,Brugge ,Belçika ,Londra Kulesi ,Stonehenge ,Westminster , İngiltere, Mostar köprüsü Bosna Hersek, Eyfel kulesi ,Fransa ,  Kolezyum , Pizza kulesi İtalya , Mescidi aksa İsrail
Bunun gibi bir çok eserde ülkemizde bulunmakta başta İstanbul olmak üzere Ayasofia Cami , sultan Ahmet Cami Süleymaniye Cami Selimiye Cami, Kız kulesi Yerebatan sarnıcı gibi ülkemizde bir çok dünya mirası eser bulunmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı


Soru : Aşağıda bir kısmı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bazı doğal ve tarihî varlıklar yer almaktadır. Bunlara başka hangi örnekleri verebilirsiniz?


Cevap:

  • İstanbul [1985]
  • Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985]
  • Hattuşa (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum) [1986]
  • Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta) [1987]
  • Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla) [1988]
  • Safranbolu Şehri (Karabük) [1994]
  • Troya Antik Kenti (Çanakkale) [1998]
  • Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011]

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 184 Cevabı


Soru : Sizin yaşadığınız yerde insanlığın ortak mirası olarak kabul edilebilecek hangi tarihî, doğal ya da kültürel değerler vardır? Bunların ortaya çıkarılmasının ve korunmasının önemi nedir? Söyleyiniz.


Cevap:
Yaşadığım yerde troya ismine truva atı bulunmaktadır. Truva atı İzmir’i şair Homeros un ünlü Destanı İlyada da anlatılan sularını aşamaya Akhaların tahta ata sakladıkları askerler ile eline geçirdiği muhteşem şehirdir. Alman asıllı Heinriich sçhliemann tarafından 1870 yılında ortaya çıkarmıştır.
Troya dünya miras listesinde yer almasının sebebi sadece İlyada’nın sanatsal değeri ile açıklanamaz şehir aynı zamanda Akdeniz ve Avrupa dünyasının Anadolu ile olan en eski ilişkilerini ispat etmesi bakımından çok önemlidir. Troya tek başına bir şehir değildir. Üst üstüne kurulmuş dokuz tane medeniyetin şehrinden oluşur. Troya 1998 yılında UNESCO Dünya miras  listesine çıkmıştır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı


Sıra Sizde


Soru : Yukarıda sözü edilenlerin dışında dünyada ve ülkemizde bulunan ortak miras ögeleri hakkında bir araştırma yapınız. Aralarından seçeceğiniz üç tanesini aşağıdaki bölüme yazıp arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap: Dünyada ve ülkemizde bulunan ortak miras ögeleri hakkında bir araştırma yapınız.
Dünya ve üzerinde bulunan ortak miras ögelerinin belirlenmesi ve bu eserlerin korunması görevini uluslararası bir kuruluş olan UNESCO tarafından üstlenilmiştir. UNESCO dünya üzerinde bulunan ve insanlığın ortak eserlerini belirlemiş bu kasamda 1121 eseri listesinin almıştır. Bu listede yer alan eserlerin 869 tanesi kültürel alandaki eserlerken 213 tanesi doğal eserlerden oluşur. Geride kalan 39 eser karma eser olarak listeye girmiştir. Bu eserlerin hem kültürel hem de doğal varlıklardır. Ülkemizden bu listeye girmiş 18 varlık bulunmaktadır. 16 eserimiz kültürel alanda yer alırken 2 eserimiz karma eser kategorisinde bu listede kendine yer bulmuştur.
Kültürel eserlere baktığımız zaman Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Nemrut Dağı, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Efes Antik Kenti, Göbeklitepe, ve İstanbul bazı örneklerdir.
Karma eser olarak listeye giren eserlerimiz ise Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ile Pamukkale-Hierapolis.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. ÇOK   GÜZEL   YAZMIŞSINIZ   SİZİN   SAYENİZDE   ÖDEVLERİMİ   DAHA   İYİ   ANLIYORUM    FORUM  SAYFAYI  HERKESE  TAVSİYE  DERİM

  2. Ülkemizde ve çevremizde bulunan tarihi ve doğal güzellikler elbetteki ortak mirasımızdır insanları bir arada tutan ve ortak değerimiz olarak sayılan eskiden atalarımızın ve medeniyetteki insanların bırakmış olduğu bu gibi mirası korumak ve kollamak elbetteki vatandaşlık görevimizdir ortak miras denilince aklımıza yalnız tarihi ve doğal güzellikler gelmemektedir ayrı düğünler gelenek ve görenekler yemekler kıyafetler ve çeşitli birçok ortak özellik olarak bilinmektedir eskiden atalarımızın bize armağan olarak bıraktığı ve yaş atmamız gereken bu ortak mirası her zaman farkında olmalı ve böyle diğer nesillere aktarmalıyız.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.