6. Sınıf Sosyal Bilgiler

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 92-93-95-97 Cevapları Anadol Yayıncılık

Göster

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Metni Cevapları Sayfa 92, 93, 94, 95, 96, 97


Türkiye’nin Fiziki Coğrafya Özellikleri Metni Cevapları


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 92 Cevapları


Soru : Yaşadığınız çevrede hangi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır? Bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :
Yaşadığım bölge bir Körfez şehridir. Körfez doğal Liman anlamına gelir. Denizin Kara içine doğru girmesi ile oluşur. Oturduğum yerin gerisinde Sıra Dağlar bulunmaktadır. Bu sıra dağlara Amanoslar veya halk diliyle Gavur dağları denilmektedir.
Gavur dağları çok yüksek ve dik yamaçların olduğu bir sırada Dağıdır Hatay’a bağlantısı ancak Belen Geçidi sağlanabilir, dağların çok yüksek olmasından dolayı Kışları ılık geçer yüksek olan dağlardan iç kesimlerin soğuk havasını Şehrimize ulaştırmaz yazlar ise çok aşırı sıcaktır.
Çünkü ısınan ve buharlaşan hava dağların yükseltisi dünden dolayı iç kesimlere geçemez. Bu da şehre bir Sera gibi ısıtmaya başlar. Ayrıca bölgede irili ufaklı birçok Akarsu bulunur. Bu akarsular Körfez’de dökülmektedir. Körfeze dökülürken birçok ovayı oluşturur. Bölgemiz verimli ovaların olduğu bir yerdir. Bölgede birçok Yayla bulunur yazları şehrin sıcak havasından dolayı insanlar yaylalara göçerler.


Görseli Yorumlayalım


Soru : Aşağıda Türkiye fiziki haritası verilmiştir. Haritadaki renkleri dikkate alarak ülkemizin sahip olduğu özellikleri tahmin etmeye çalışınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 92-93-95-97 Cevapları Anadol Yayıncılık
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 92-93-94-95-96-97 Cevapları Anadol Yayıncılık”

Cevap :
Önümüze Türkiye haritasını koyduğumuz zaman gördüğünüz gibi batıdan doğuya doğru renklerde koyulaşma vardır. Trakya ve Ege Bölgesi Akdeniz’in Çukurova bölümü yeşil renklerle gösterilmektedir. Ege Bölgesi’nde birçok girinti çıkıntı vardır bu dağların denize dik uzanmasının dan kaynaklıdır.
Türkiye oluşumu sırasında çökme ve yükselme sonucu oluşmuş yeryüzü yapılarıdır. Her çöküntünün içerisinde bir Akarsu görülmektedir. Bu akarsuların oluşturduğu ovalar vardır. Haritanın kuzeyine baktığınız zaman kuzeybatıdan Trakya Bölgesi’ni görürsünüz Trakya genellikle düzlüktür ve yeşil renkle gösterilmiştir. Kuzey ve Kuzeydoğu doğru baktığınızda ise Karadeniz bölgesini görürsünüz. Karadeniz Bölgesi dağların denize paralel uzandığı Karadeniz sıradağlarının olduğu bir yerdir.
Doğu Karadeniz’e doğru yükseklik artar bölgede büyük akarsuların döküldükleri alanlarda deltalar ve ovalar oluşmuştur. Bölgede birçok Yayla bulunur Karadeniz Bölgesi yaylacılık kültürü olan bir yerdir bol yağmurlu bir mevsim mi vardır. Harita Güney tarafına baktığınız zaman Akdeniz Bölgesi’ne görürüz Akdeniz Bölgesi’nde Dağlar denize paralel uzanır Karadeniz Dağları’nın aksine Akdeniz’deki Toros Dağları sahile çok yakın değildir özellikle Çukurova bölümünde büyük bir ova olan Çukurova bulunur.
Bu ovayı iki büyük nehir beslemektedir Ceyhan ve Seyhan haritanın Güney doğusuna doğru baktığınız zaman yükseltinin Hatay’dan başlayarak doğuya doğru başladığını görürsünüz Bunun sebebi gavur Dağları’nın Toroslarla birleşerek doğuya doğru ilerlemiş olmasıdır. Haritanın doğusunu incelediğinizde gördüğünüz gibi kahverengi rengin en koyu renkleri burada kullanılmıştır, bu bölgede birçok Plato Yayla Ova bulunur Erzurum Kars bölümü bölgenin en yüksek yerlerdir. bölgeden Fırat ve Dicle isminde iki büyük nehir geçer bölgeye barajların yapılması ile iklimin yumuşaması da sağlanmıştır son yıllarda baraj Göletti içerisinde su sporları yapılmaktadır Ayrıca bölgede Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü bulunur.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 93 Cevapları


Doğu’da kar çilesi, Batı’da deniz keyfi
Türkiye’nin doğusunda kar yağışı etkili olurken, Ege kıyılarında hava sıcaklığı 25 dereceye kadar ulaştı.
Türkiye’nin doğusunda kar yağışı etkili olurken Muğla’nın Bodrum ilçesinde yazdan kalma günler yaşanıyor. Bodrum’da sıcak havayı  fırsat bilen vatandaşlar güneşin yüzünü göstermesi ile birlikte sahil kenarlarına akın etti. Kars ve Erzurum’da kar yağışının etkili olduğu, Ardahan’a ise Sibirya soğuklarının geldiği öğrenildi. Ardahan’da hava sıcaklığı sıfırın altında 28 dereceye kadar düşerken (Görsel 3.8) Ege kıyılarında hava sıcaklığı 25 dereceye kadar ulaştı. Bodrum’da (Görsel 3.9) yazdan kalma bir gün yaşandığını belirten vatandaşlar, “Sıcak havayı fırsat bilip sahil kenarına geldik. Yaz sıcağı var, sahil sessiz, biz de denize girerek
serinliyoruz.” dedi. Meteoroloji’den edinilen bilgiye göre Bodrum’da hava sıcaklığının hafta sonuna kadar mevsim normallerinin üstünde olacağı öğrenildi.
Genel Ağ’dan düzenlenerek alınmıştır (20.04.2018).


Soru : Okuduğunuz haberden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Ülkemizin farklı yerlerinde aynı zamanda neden sıcaklık farklılığı olmaktadır?


Cevap :
Ülkemiz batıdan doğuya yükselen bir oluşumu vardır. Türkiye’nin Üç tarafı denizlerle çevrilidir denizlerin olduğu yerler her zaman daha ılık bir mevsim geçmesini sağlar. Fakat Türkiye’nin yapısından dolayı denizin ılıman ılık etkisi iç kesimlere ulaşamaz.
Çünkü Türkiye’de Dağlar denize paralel uzanır. Bu da denizin ılıman etkisinin sahil kesiminde kalmasını sağlar. Özellikle Ege kıyıları dağların denize paralel uzandığı yerlerdir. Bu da denizin ılıman etkisinin biraz daha iç kesimlere kadar girmesini sağlar. Fakat doğuya doğru gidildikçe yükseklik artar.
Türkiye Avrupa yükseltisine göre en yüksek yarımada durumundadır doğal olarak yükseklik arttıkça sıcaklık değerleri de düşer onun için batıda Güneş’in etkisiyle hava sıcaklığı bir anda artarken iç kesimlere ilerle yemeyen hava oluşumları sadece sahil kesimlerde kalmış olur.


Ülkemizdeki sıcaklık farklılığı insanların yaşamını nasıl etkilemektedir?


Cevap :
Sıcaklık farkları bazı yerlere göre olumlu etkilerken bazı yerlere göre olumsuz etkileyebilir. Denizin oldu yerlerde hava daha ılık geçmektedir. Bu da o bölgedeki insanların mevsim şartlarını daha rahat yaşamalarını sağlar.
Örneğin Sait şehrinde yaşayan bir kimse bir kazak bir mont la kışı geçirebilir. Evinde yakıt olarak kullandığı yakacaklar daha az masraflıdır. Hatta ülkemizde bazı yerler kış mevsimi çok yumuşak geçtiği için klimalarla bile ısınmalar sağlanır. Fakat doğuya gidildikçe yükseltinin ve karasallığın etkisi etkisi ile mevsim şartları sertleşmeye başlar.
Bu da insanları daha zor şartlarda yaşamalarına sebep olur Kışın doğuda birçok Köy Yolu kardan dolayı kapanır. Bu bölgede yaşayan insanlar kışın yatacak masrafları daha fazladır. Üzerlerine daha kalın giysiler almak zorundadırlar. Ayaklarını sıcak tutmak için birkaç tane bot sahibi olmaları gerekir eldiven bere gibi kendilerine sıcak tutacak ek giysiler kullanırlar.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 95 Cevapları


Görseli Yorumlayalım


Soru : Aşağıda verilen iklim haritasını inceleyiniz. Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak ülkemizde görülen iklim tiplerinin özelliklerini tahmin etmeye çalışınız.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 92-93-95-97 Cevapları Anadol Yayıncılık
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 95 Cevapları”

Cevap :
İncelediğimiz zaman kuzeybatıdan kuzeydoğuya doğru Karadeniz kıyılarına bakan tüm alanda Karadeniz iklimi görülmektedir. Karadeniz’in daha dağlık denize sıfır paralel uzanır olmasından dolayı bol yağış alır yazları ılık ve yağışlı Kışları yağmurlu veya karlıdır.
Haritanın batısından başlayarak güneyine doğru incelediğimizde Ege kıyılarına ve Akdeniz kıyılarına bakan yerlerde Akdeniz iklimi görülmektedir. Akdeniz iklimi daha sıcak bir iklimdir yazları kurak ve sıcak kışları ise ılık ve yağmurlu geçmesini sağlar. Akdeniz iklimi olan yerlerde çok nadiren kar yağış görülür.
Ülkemizin iç Anadolu  dediğimiz bölgesinden başlayarak doğuya doğru incelediğimiz zaman karasal iklim vardır. Karasal iklim adından anlaşılacağı karaların hızlı ısınıp hızlı soğuması etkisi bulunur. Karasal iklimde yazlar sıcak olduğu gibi kışlar ise soğuk ve karlıdır. Bölgenin özellikle doğusu Erzurum Kars bölümü kışın en soğuk olduğu yerlerdir.


Soru : Aşağıda ülkemizin doğal bitki örtüsü haritası verilmiştir. Türkiye iklim haritasını da göz önünde bulundurarak ülkemizde görülen iklimler ve bitki örtüsü arasında nasıl bir ilişki olduğunu tahmin etmeye çalışınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 92-93-95-97 Cevapları Anadol Yayıncılık
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 92-93-94-95-96-97 Cevapları”

Cevap :
Harita incelediğimiz zaman kuzeyde Karadeniz kıyılarının olduğu bölgede ormanlar görülmektedir burası Karadeniz ikliminin olduğu yerlerdir Karadeniz iklimi bol yağış alan bir özelliğe sahiptir. Bu da ormanların hızlı büyümesine sebep olur bu bölgede büyük ağaçların yetişmesinin sebebi bölgenin bol Yağmur almasıdır.
Bölgenin batı ve Güney kısmı Maki dediğimiz ağaçların olduğu yerdir. Ağaç gibi yaz kulaklıkların a dayanabilen az su ile yaşayabilen bir ağaç tipidir. Bölgede Akdeniz iklimi görülmektedir Akdeniz iklim tipinde yazlar kurak ve sıcaktır. Bu da maki ağaçlarının bölgede olmasının bir sebebidir.
Türkiye’nin İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülen bitli tipi Bodur bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsünde Bozkır dediğimiz bitki örtüsü görülür. Büyük ağaçların olmadığı fazla yağışın olmadığı aşırı soğukların yaşandığı yerlerde görülen bir bitki örtüsüdür. Bu bölgelerde karasal iklim hakimdir karasal iklim yazlar sıcak işler ise soğuk ve karlıdır.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 97 Cevapları


Sıra Sizde


Soru : Kitabınızda yer alan Türkiye fiziki haritası, Türkiye iklim haritası ve Türkiye doğal bitki örtüsü haritalarından yararlanarak ülkemizin temel fiziki özelliklerini açıklayınız.


Cevap :
Türkiye Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir yarımadadır. Türkiye’nin etrafı denizlerle çevrili olmasına rağmen ülkede dört mevsim yaşanabilmektedir. Bunun temel sebebi dağların denize paralel ilerlemesidir. Dağların denize paralel ilerlemesi sonucu denizin ılıman ulaştırıcı etkisi iç kesimlere geçememektedir. Bu da ülkenin iç kesimlerinde Karasal iklimin görülmesine sebep olmaktadır.
Ülkenin kuzeyinde Karadeniz iklimi görülür Karadeniz ikliminde yazlar ılık ve yağışlı kışlar ise soğuk ve yağmurludur yağmurun bol alan Karadeniz’in bitki örtüsü ormanlardır. Batı ve Güney sahil kesimlerinde Akdeniz iklimi görülür Ege Bölgesi ve Akdeniz’in büyük kısmı Akdeniz iklim Özelliklerini taşır Akdeniz iklimi yazları kurak ve sıcak kışlar ise ılık ve yağışlıdır Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde Maki bitki örtüsü bulunur.
İç Anadolu’dan başlayarak doğuya doğru ilerledikçe karasal iklim etkisi vardır denizin ılıman ulaştırıcı etkisi bu bölgelere ulaşamaz Bu da bölgenin kışların soğuk ve sert geçmesine sebep olur yazları sıcak Kışları soğuk ve Karlı olan bölgede Bozkır yani Bodur bitki örtüsü görülmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. çocuğumla bu etkinliği tamamlarken, Türkiye’nin fiziki coğrafya özellikleri hakkında güzel bir sohbetimiz oldu. Kitaptaki cevap anahtarından yararlandık ve bu gerçekten yardımcı oldu. Özellikle, hangi iklimlerin hangi bitki örtüsü ile ilişkili olduğunu anlamak, onun için coğrafya dersini daha ilginç hale getirdi

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.