Ders Notları

Sizce buluş yapanlarda ve bilim insanlarında bu özelliklerden bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda neler olabilir?

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sizce buluş yapanlarda ve bilim insanlarında bu özelliklerden bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda neler olabilir? Örneklerle açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Sizce buluş yapanlarda ve bilim insanlarında bu özelliklerden bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda neler olabilir? Örneklerle açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Bence saymış olduğum buluş yapanlara ait özellikler bir bütündür ve birinin olmaması evdeki bir tuğlanın eksik olması gibidir. Bu duvarın bir tuğla sebebiyle yıkılması bile mümkünken birkaç duanın eksik olması duvarın harap olmasına sebep olacaktır.

Buluş yapan insanlardaki özgüven özelliği kendilerinde olmayacak olsa kendilerine yapılan eleştirilere kulak asar başaramayacaklarına inanır ve vazgeçerler. Bu da buluş yapmalarını üzerindeki en büyük engellerden biri olur.


“Sizce buluş yapanlarda ve bilim insanlarında bu özelliklerden bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda neler olabilir? Örneklerle açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Bence buluş yapanlarda ve bilim insanlarında bu özelliklerden bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda başarıya ulaşmaları çok zor olur ya da imkansız olur.

Buluş yapmak veya bilim insanı olmak için bu özelliklere sahip olmak ve bu özelliklerin vermiş olduğu güçle hareket etmek gerekmektedir.

Örnek açıklayacak olursak buluş yapan veya bilim insanlarında merak olmayacak olsa bu kimseler elde etmiş oldukları bilgilerle yetinecek ve başka bilgileri elde etmek için hiçbir çaba sarf etmeyeceklerdir. Veya başka bir nesnenin nasıl çalışacağı konusunda merak duygusu hissetmeyecek böylece buluş yapamayacaklardır.

Çünkü buluş yapmak için öncelikle bir şeye yönelmeli o şey hakkında meraklı olarak bütün bilgileri öğrenmeli ve nasıl daha iyi gideceği veya nasıl bir buluşacağı konusunda merak sahibi olmalıdır.

Buluş yapanlarda ve bilim insanlarda eğer çalışkanlık özelliği olmayacak olsa bu insanlar yapamadığı buluşları yapamazlar.

Başarı duanın kanunu gereği çalışan insanlara verilir. Bir buluş yapmak yani ortada olmayan bir şeyi açığa çıkarmak veya bilim insanı unvanını almak için çok çalışmak ve ter dökmek gerekir.

Buluş yapanlarda ve bilim insanlarında araştırmacı olma özelliği olmayacak olsa sadece eldeki bilgilerle yetinecek ve farklı fikirleri araştırmadıkları için yeni ufuklara açılamayacaklardır.

Buluş yapanlarda ve bilim insanlarından eğer hayal kurma ve hayali harekete geçirme özellikleri olmasaydı bu insanlar farklı şeyler düşünemez ve farklı şeyler düşünemedikleri için hiçbir şey ortaya koyamazlardı

Çünkü ister bir yemek ister bir bina isterse de bir iş olsun insanlar önce o şeyin hayalini kurar ve zihinlerine tasarladıktan sonra harekete geçirirler.

Bilim insanlarda ve buluş yapan insanlarda bu hayal kurma özelliği olmasaydı zihinlerinde bir şeyler tasarlayamazlardı

Bilim insanlarında ve buluş yapan insanlarda soru sorma ve her cevaba ikna olmama özelliği olmasaydı zekalarının gereği yapılmış olmaz ve bu hiçbir şeyi meraklarını olmadığını gösterirdi.

Buluş yapan ve bilim insanlarında eğer başarısızlıktan korkmama ve tekrar deneme içgüdüsü olmasaydı bu insanlar deneme yanılma yoluna geçemez ve buluş yapmak için gerekli tekrarı elde edemezlerdi

Başarılar o ana gelinceye kadar birçok başarısızlık ve ümitsizlik vardır ki bu sözlükten korkan insanlar tekrar deneme cesaretle gösteremezler

Buluş yapan ve bilim insanlarında eğer gözlemci olma özelliği olmasaydı bu insanlar dikkatli bir gözlemci olamaz ve sayı kaynaklar elde edemezlerdi

Buluş yapan ve bilim insanları eğer ileri derecede ön yargılı olurlarsa bu ön yargıları her yerde karşılarına çıkar ve başarıyı elde edemezler

Buluş yapan ve bilim insanları eğer becerikli ve zeki olmasalar büyük bir becerinin ve zekanın gerektirdiği bu işleri yapamazlardı.

Buluş yapan ve bilim insanları eğer azimli olmazlarsa başarı elde edemezler.

Buluş yapan ve bilim insanları eğer yaratıcı bir gün düşünür ve cesaretli olmasalar bir şey meydana getirmek için gerekli gücü bulamazlardı.

Bilim insanları motivasyonlarını yüksek insanlar olmasalar başaracaklarına inanamaz ve duymuş oldukları bir olumsuz sözle yerle bir olabilirlerdi. Başarı için şart olan deneme yanılma yolunun önünü kapatırdı

Bilim insanları ve buluş yapan insanların özelliklerinden olan okumayı sevmeleri ve araştırmacı olmaları kendilerinde olmasaydı okumadan hiçbir bilgiyi elde edemez ve ne kadar zeki olurlarsa olsun çalışkanlık olmadan bu bilgileri elde etmeleri mümkün olmazdı.

Böyle insanlar ne başarı elde edebilirler ne bilim insanı olabilirler ne de buluş yapabilirler.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Buluş yapan birçok bilim adamı ve düşünürler elbette ki birçok çabayı ve bilgi edindikten sonra buluşu hakkında çeşitli deneyler ve araştırmalar yaparak ortaya çıkarmış olduğu insanlara ve tüm gelecek nesillere faydası olan bir gelişmeyi yaptığı zaman elbette ki çok fazla bir katkıya ve değere sahip olan bu gibi etkinliklerin ne kadar önemli olduğunu başarının eseri olduğunu ve azmin biri göstergesi olduğunu yukarıdaki bilgi ve cevapları da güzel bir şekilde anlayarak ödevimizi tamamlıyoruz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.