Ders Notları

Sizce haritalarda renklendirme yapılmasındaki amaç nedir?

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Türkiye fiziki haritasını incelediğinizde farklı renklendirmelerin yapıldığını görürüz. Sizce haritalarda renklendirme yapılmasındaki amaç nedir? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Türkiye fiziki haritasını incelediğinizde farklı renklendirmelerin yapıldığını görürüz. Sizce haritalarda renklendirme yapılmasındaki amaç nedir?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Türkiye fiziki haritasında renklendirme, yer şekillerinin deniz seviyesinden yüksekliğini veya alçaklığını yeryüzü oluşumlarının anlaşılabilmesi için yapılır harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre farklı renkler kullanılır.


“Türkiye fiziki haritasını incelediğinizde farklı renklendirmelerin yapıldığını görürüz. Sizce haritalarda renklendirme yapılmasındaki amaç nedir?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Fiziki haritalarda yeryüzü şekilleri belirlenmektedir. Yeryüzü şekillerinin yüksekliği, vadilerin ya da denizlerin derinlikleri veya ne kadar dik oldukları fiziki harita ile gösterilir. Aynı zamanda sadece yeryüzü şekilleri değil bu şekillerin yükselti ve derinlik bilgileri de fiziki harita ile ölçülmektedir.

Fiziki haritalarda bölgelerin yükseltileri, gölleri, ovaları ve akarsuları yani kısaca bölgenin tüm coğrafi alanı görüldüğü halde şehir sınırları belirtilmez.

Fiziki Haritada Renkler Ne Anlama Gelir

Fiziki haritada deniz seviyesinden 200 metre ile 2500 metre yüksekliğinde alanlar ve yüksek dağlar koyu kahverengi ile gösterilir.

Deniz seviyesinden 1.500 metre ile 2000 metre yüksekliğinde alanlar ve dağlar kahverengi ile gösterilir.

Deniz seviyesinden 1000 metre ile 1500 metre yüksekliğinde olan alanlar ve genelde platolar turuncu renkle gösterilir.

Deniz seviyesinden 500 metre ile 1000 metre yükseklikteki yerler Sarı ile gösterilir ve genelde burada platolar ve yüksek yaylalar görülür.

Deniz seviyesinden yüksekliği 0 ile 200 metreye kadar olanlar yeşil renkle gösterilir. Genellikle bu alanlar denizden az yüksek yerleri ve kıyı ovalarını gösterir.

Deniz seviyesinden -200 metre derinliğe kadar olan yerler açık mavi ile gösterilir ki buralar denizlerin az derin olduğu yerlerdir.

Her 500 metrede derinlikle birlikte mavinin tonu da koyulaşır bu durum göller için de geçerlidir.

Kırmızı renk ile sınırlar gösterilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bir haritaya baktığımız zaman haritadan üzerinde bulunan renklendirmeler elbette ki coğrafi alanları göstermek amacıyla yapılmıştır örneğin dağ ova plato göl akarsu Deniz okyanus ve bir şehrin sınırlarını öğrenmek amacıyla elbette ki farklı renklendirmeler kullandığını yukarıdaki bilgiler imize geçirdiğimiz bu bilgilere başarılı bir şekilde bitirdik.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.