6. Sınıf Sosyal Bilgiler

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 147-148-149-150 Cevapları Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Telif ve Patent Hakkı Metni Cevapları Sayfa 147, 148, 149, 150


Telif ve Patent Hakkı Metni Cevapları


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 147 Cevapları


Soru : “Korsan yayın” ve “Korsan CD” ifadelerini hiç duydunuz mu? Bu ifadeler ne anlama gelmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :
Korsan yayın veya korsan seti bir eserin hak sahibinden ve basım haklarını devrettiği Yayınevi ve yağ plak şirketinden izinsiz olarak çoğaltılması anlamına gelmektedir burada hem yazarın veya sanatçının hem yayınevinin veya plak şirketinin hem de devletin hakları gasp edilmektedir. Korsan yayın 4 şekilde yapılır ;
Tıpa tıp bu korsancılıkta bir yayınevinin yaptığı kitabın tıpatıp aynısı izinsiz olarak çoğaltılma yöntemi olup içerik bilgiler Yayınevi özellikleri tarihi tüm bilgiler orijinaline birebirdir.
Başka Yayınevi altında Bu yöntemle bir Yayınevi ait olan herhangi bir eser başka bir yayınevinden çıkarılmış gibi çoğaltılarak kapak ve ön sayfa bilgileri farklı olmakla beraber beraber içerik tamamen aynıdır.
Fotokopi yolu ile basın bu özellikle ders kitapları ve referans kitaplarının korsan yayını şeklidir günümü üniversitelerin çevresinde bulunan fotokopi dükkanlarında yaygın olarak yapılmaktadır.
İnternet yoluyla son zamanlarda giderek artan bir yöntemdir dosya ve veri paylaşımına izin veren sunucular sayesinde kitap paylaşılarak kaynakları kendinde olmayan kitapların okunmasına izin verilmektedir.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 148 Cevapları


Soru : Fikir ve sanat eserleri sahiplerinin hakları, ülkemizde çıkarılan anayasa, kanunlar ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Fikir ve sanat eserlerinin korunması açısından bunların önemi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Sanatın ve sanatçının korunması
MADDE 64 – Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Çoğaltma hakkı
Madde 22 – Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Eserlerin aslından ikinci bir kopyasının çıkarılması ya da eserin işaret, ses ve görüntü nakil ve tekrarına yarayan, bilinen ya da ileride geliştirilecek olan her türlü araca kayıt edilmesi, her türlü ses ve müzik kayıtları ile mimarlık eserlerine ait plan, proje ve krokilerin uygulanması da çoğaltma sayılır. Aynı kural, kabartma ve delikli kalıplar hakkında da geçerlidir. Çoğaltma hakkı, bilgisayar programının geçici çoğaltılmasını gerektirdiği ölçüde, programın yüklenmesi, görüntülenmesi, çalıştırılması, iletilmesi ve depolanması fiillerini de kapsar.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 27
1. Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir.
2. Herkesin yaratıcısı olduğu bilim, edebiyat ve sanat ürünlerinden doğan maddi ve manevi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.


Cevap :
Fikir ve Sanat eserlerinin korunabilmesi için telif hakları adı altında hukuk kuralları bulunmaktadır. Telif hakları kültür yaşamını düzenleme görevini devlet tarafından üstlenmesi zorunluluğuna 5 temel nedeni bulunmaktadır. Bunlar toplumsal adalet kültürel gelişim ekonomik etken manevi neden ulusal saygınlık teknolojik gelişim gibi sebeplerdir.
Eserlerin korunmasının amacı Eser sahibinin ve de yayıncı kuruluşun zarara uğramasını engellemektir. Ayrıca bu eserin kopyalanıp çoğaltılma hakkı devlet tarafından koruma altına alınarak devlet bu yolla gelir elde eder. Eser’in korsan olarak çoğaltılması hem eser sahibini her yayıncı kuruluşu hem de devleti zarara uğratmış olur bu yolla haksız kazanç önüne geçmek hem de insanların sanattan faydalanma hakkı ve sanatçının eser oluşturma hakkını korumuş almak için telif hakları kanunu düzenlenmiştir.
Fikirler ve Sanat eserlerinin kapsamında korunan eserler eserlerin yaratıldığı andan itibaren başlayarak doğal bir koruma altına girer telif hakları koruma süresi eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 149 Cevapları


İstanbul’da 50 bin korsan kitap ele geçirildi.
Pendik’teki bir depoda, piyasa değeri yaklaşık 1 milyon lira olan 50 bin korsan kitap ele geçirildi. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin bir haftadır devam eden çalışması sonucunda son yılların en büyük operasyonlarından biri gerçekleştirildi. Operasyonda, depoyu kiraladığı ve en popüler kitapların da aralarında bulunduğu korsan kitapları (Görsel 4.44) piyasaya sürdüğü iddia edilen bir kişi gözaltına alındı.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği başkanı, operasyon sonrasında yaptığı açıklamada, piyasa değeri 1 milyon lirayı bulan korsan kitapların, yayın piyasasındaki suç ekonomisinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Bir haftadır süren operasyonlarda ele geçirilen matbaa makineleriyle birlikte 2 milyon liralık emek hırsızlığının engellendiğini belirten başkan, operasyonların süreceğini bildirdi.


İstanbul’da korsan cd ve kitap operasyonu 
Ümraniye, Pendik, Fatih, Şişli ve Bağcılar’da düzenlenen operasyonlarda 34 bin adet korsan CD, DVD ile 26 bin adet bandrolsüz kitap (Görsel 4.45) ele geçirildi. Operasyon anı polis kamerasıyla görüntülendi. Güvenlik şube müdürlüğü ekipleri, 28-30 nisan tarihleri arasında Ümraniye, Pendik, Fatih, Şişli ve Bağcılar ilçelerinde 12 ayrı adrese operasyon düzenledi. CD, DVD ve kitap basımında kullanılan teknolojik araçlara güvenlik güçleri tarafından el koyuldu. Polis kamerasıyla da görüntülenen operasyonda gözaltına alınan 12 kişi hakkında adli işlem yapıldı.


Soru : Okuduğunuz haberlerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Korsan CD, DVD ve kitap basıp bunları satmak neden kanunlara aykırıdır?


Cevap :
Korsan CD DVD ve kitap ları korsan şekilde üreterek satmak bu eser sahiplerinin çıkarmış oldukları haklarını gasp etmektir. Sanat ve sanatçıyı zarara uğratan bu korsan hareket insanların üretme şevkini sona erdirecektir.
Ayrıca bu sanatçıların anlaşmış oldukları yayıncı kuruluşların kazançlarını zarara uğratarak bu şirketlerin bir süre sonra batmalarına sebep olacaklardır. Eser sahipleri ve yayıncı kuruluşlar devlete çıkarttıkları eserlerden dolayı vergi verirler korsan yayın Devleti’nde kazancını engellemektir.


Korsan yayınları engellemek için güvenlik güçleri ne gibi çalışmalar yapmaktadır?


Cevap :
Korsan Yayınları engellemek için güvenlik göçleri kameralarla takip ettikleri şüphelileri kayıt altına alarak bulundukları adresleri tespit etmiştir. Tespit edilen noktalara eşzamanlı baskınlar yapılarak zanlılar gözaltına alınarak kopya işleminde kullanılan cihazlara el konulmuştur.


Korsan yayınların ülke ekonomisine zararı nedir?


Cevap :
Korsan yayınlar sonucunda Devlet sanatçı ve yayıncı kuruluşlardan alması gereken vergileri almamış olur Bu belgeleri alamayan ülke ekonomide zarara girmiş olur.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 150 Cevapları


Soru : Yanda verilen görselde bulunan etiket nedir? Sizce bu etiket ne işe yaramaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 147-148-149-150 Cevapları Anadol Yayıncılık
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 150 Cevapları”

Cevap :
Resimde gördüğümüz bir kare barkod dur 2 boyutlu bir barkod 4 binden fazla karakterli kodlamaya izin verir bir kare kodun içeri oluşturulduktan sonra değiştirilemez kare kodları dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktadır ki hızlı yanıtın kısaltılmasıdır. Bir cep telefonu yardımıyla daha okutulabilir. Kara barkodlar sayesinde bir ürünün sahte veya gerçek olduğunu anlayabilirsiniz.


Kendinizi aşağıda verilen kişilerden biri olarak düşününüz.

  • Sinema filmi çeken bir yönetmen
  • Kitabı olan bir yazar
  • Müzik albümü olan bir sanatçı

Soru : Uzun uğraşlar sonucunda emeğinizi, vaktinizi ve paranızı harcayarak ortaya çıkardığınız ürünlerin yasal olmayan yollardan satıldığını gördüğünüzde neler hissedersiniz? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı yerlere yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :
Kendimi müzik albümü olan bir sanatçı olarak düşünürsem aylarca çalışma sonucunda oluşturmuş olduğum müzik albümüne sokakta bir seyyar satıcının sattığını karşılaşmış olduğumu düşünemedim burada benim emeğimi çaldıklarını eserimin üzerinden haksız kazanç elde ettiklerini benimle birlikte çalışan geceleri uykusuz kalan insanların emeklerine saygı duymadıklarını ortak olduğum müzik şirketinden yapmış olduğum anlaşma ile elde edecek olduğum kazancın çalındığını gözlerimle görürüm. Bu benim yeniden Eser üretme şevkimi kıracaktır. İnsanlara eser üretmekten vazgeçer bunun önüne geçirene kadar da hukukun bana ve devletimin güvence verene kadar yeni eser sunmayacağımı canlı olarak kamuoyuyla paylaşırım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Korsan yayın veya korsan baskı olarak bilinen bir sanatın veya sanatçının sahip oldukları eserleri izin almadan ve birçok kere çoğaltarak piyasaya sürmenin suç olduğu ve sanat hırsızlığı olduğunu bilmekteyiz. Sanatçılar yapmış oldukları birçok emekle bu gibi olanakları ortaya çıkarıyorlar. Emeklerine karşılık olarak elbette ki bu eserleri satarak bir gelir kazanırlar. Bu eserlerini dinsiz bir şekilde korsan ifadesi altında satılması çoğaltılması doğru bir davranış değildir ve suçtur.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.