7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214-216-217-218-219 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Türkçe Kitabı MEB Yayınları Karlı Dağların Arkadaşı Ol  Metni Cevapları Sayfa 214, 215, 216, 217, 218, 219


Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları


7. Sınıf Türkçe Kitabı MEB Yayınları Sayfa 214-216-217-218-219


Soru : Bir spor dalıyla ilgileniyor musunuz? Hangi spor dalı/dalları ilginizi çekiyor? Anlatınız.


Kısa Cevap : “Bir spor dalıyla ilgileniyor musunuz? Hangi spor dalı/dalları ilginizi çekiyor? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ben spor dallarından yüzme ile ilgileniyorum. Kayak ve buz pateni de ilgimi çekse de bence yüzme her zaman ulaşılabilecek ve insanı çok rahatlatan bir spor dalı.


Soru : Kış sporlarından hangilerini biliyorsunuz? Anlatınız.


Kısa Cevap : “Kış sporlarından hangilerini biliyorsunuz? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Maddeler Halinde Kayak hakkında bilgiler şunlardır ;

  • İnsanların kar üstünde batmayıp, kayarak ilerleyebilmesi ile oynanır. bir eğitmen ile beraber dönüş, duruş, düşme, kayma gibi bütün detaylar öğrenilir.
  • Kayak yapılırken, kişi seviyesine göre pist seçmeli ve ilk başlarda takımla yapılmalıdır.
  • Kayarken disiplinli ve dairesel dönüşlerin yapılmasına dikkat edilmeli, hareketler ise dikkatli yapılmalıdır.
  • Ani hareketlerin denge kaybına yol açacağı için kaçınılmalıdır.
  • Dizler her daim kıvrık vaziyette tutulmalı ve düşerken de bu pozisyon korunmalıdır.
  • Düşüldüğünde yeniden ayağa kalmak için çalışmamalıdır. Tamamıyla durana dek yerde beklenmeli ve daha sonra kalkmalıdır
  • Kayak tesisine gidildiği zaman önce düzlük bir yerde ana hareketler, dengede durma, kayak kontrolü şeklindeki durumlar öğrenilmelidir. Ardından dönüşlere geçilmektedir. Sanıldığı kadar tehlikeli bir spor değildir.

Madde Madde Kış sporlarının isimleri

  • Artistik Buz Pateni
  • Kısa kulvar sürat pateni
  • Sürat pateni
  • Buz dansı
  • Senkronize buz pateni
  • Alp disiplini
  • Biatlon
  • Kayaklı koşu
  • Serbest stil kayak
  • Kuzey kombine
  • Skiboarding
  • Skibob
  • Kayakla atlama,
  • Bobsled
  • Kızak
  • Skeleton
  • Kızaklı köpek yarışı
  • Bandy
  • Körling
  • Buz hokeyi
  • Kar motosikleti

7. Sınıf Türkçe Kitabı MEB Yayınları Sayfa 216 Cevapları 


1. Etkinlik


Soru : Metni okurken işaretlediğiniz kelimeleri verilen boşluklara yazınız. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.


Cevap :

lapa lapa (tahminim): kar taneleri

TDK Sözlüğü: (kar için) yassı, yumuşak ve iri taneler durumunda.

yassı (tahminim): düz
TDK Sözlüğü: yayvan ve düz.

baton (tahminim): çubuk, değnek

TDK Sözlüğü: çubuk, değnek


2. Etkinlik


Soru : Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.


1. Kar, sizde hangi duyguları uyandırıyor?


Cevap :

Kar bende büyük bir heyecan ve sevinç uyandırıyor. Soğuğa rağmen çok güzel ve eğlenceli. Her yer kar sayesinde bembeyaz oluyor.


2. Kayak sporunun ismi nereden geliyor? Anlatınız.


Cevap :

Kayak sporunun ismi kayılan alet olan kayaktan geliyor.


3. Kayak yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyarsınız?


Cevap :

Kayak yapmak için kayak, baton, kalın kıyafetler ve gözlüğe ihtiyaç duyarsınız


4. Metne göre ülkemizde bulunan başlıca kayak merkezleri hangileridir?


Cevap :

Metne göre ülkemizde bulunan başlıca kayak merkezleri Bursa Uludağ, Ağrı Bubi Dağı, Ankara Elmadağ, Bolu Kartalkaya, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes’ tir.


5. Ülkemizde yapılan ilk kayak aracı hangi amaçla kullanılmıştır?


Cevap :

Ülkemizde yapılan ilk kayak aracı askerlerin istedikleri yere hızla gitmesi amacıyla kullanılmıştır.


6. Kayak nasıl ortaya çıkmıştır? Anlatınız.


Kısa Cevap : “Kayak nasıl ortaya çıkmıştır? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kayak sporunun temelini oluşturan kayak geçmişi 5000 yıl önceye kadar dayanmaktadır.

İlk ayaklar dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapılmıştır.

Sibirya, Moğolistan, altaylar, iskandinavya ve Kuzey Amerika gibi bölgelerde insanların karda batmamak için çeşitli parçalardan gereçler yapması ile çıkmıştır

Ancak İlk başlarda kayak spor olarak kullanılmamış sportif amaçlarla kullanılması daha sonra başlamıştır

1866 yılında daha önce askerlerin rahat ilerleyebilmek için kullandıkları kayak sportif amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır

1866 yılında ilk defa kayak yarışmaları düzenlenmiştir

1879’da Oslo’da kayak da atlama yarışması yapılmıştır

1880 yılında Norveçli Fridtjoy’ un grönland’ın Kuzey ucunu kayakla geçmesi ve bunu bir esere dönüştürmesi tüm dünyanın ilgisini toplamıştır

1896’da Avustralyalı Mathias Alp disiplinin temellerini oluşturmuş ve kayak sporu ile ilgili bir çığır açmıştır

Kaya olan ilginin hızla artması ABD ve Avrupa’da hızla kayak büyüklerinin kurulmaya başlanmasıyla 1924’te uluslararası kayak federasyonu oluşturulmuş ve kayak sporu kış olimpiyatları listesini alınmıştır.


7. Kayak yaparken karşılaşılabilecek sorunlardan üç tanesini söyleyiniz.


Kısa Cevap : “Kayak yaparken karşılaşılabilecek sorunlardan üç tanesini söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kayak yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır ki birçok sporda olduğu gibi Bu sporda da kaza riski vardır.

Aşırı hızlı gitmek, önde giden sporcunun sollanması, hatalı yavaşlama veya durma, çarpışma acemilik ve benzeri sorunlardan kaynaklanan durumlardan dolayı biz kazaları olabilir küçük ve büyük çapta yaralanmalar meydana gelebilir.

Özellikle yeni öğrenmeye başlayan insanların hatta usta kişilerin bile başına gelebilecek olan sıkıntılardan bir tanesi yaralanma ve burkulmadır.

Kayakta kız olduğu için hatalı hareketler sonucunda hem kendisi hem de çevresindeki diğer insanlara çarpma sonucunda zarar verebilir.

Kıkırdak yaralanmaları, bağ yaralanması, Adalet sakatlığı veya burkulma durumlarında 9 zedelenmesi, ayak direği burkulması görülebilen burkulmalardır.

Ayrıca çığın oluşması durumunda çaya bağlı yaralanmalarda gerçekleşebilir.

Bu durumlarda sakınmak için çığ tehlikesi olan yerlerde kayak yapılmamalıdır.

Kayaç sporuna başlamadan önce mutlaka kimlik kontrolü yapılır ki bunun sebebi kaybolmaları anında kişilerin bulunmasını sağlamak ve kaybolmasını engellemektir.

Kayak yaparken sakatlanmaktan korunmak için yapılacak ilk önce şey malzemeleri güzel seçmektir.

Bağlama, kayak ve baton en önemli malzemelerdir

Kayak ekipmanları kaliteli ve güçlü tarihine göre seçilmelidir

İlk geç gelecek olanlar yumuşak malzemeli ürünler seçmeli düşük hızlı ve geniş yapılı olmaları bu kayaç çeşitlerini ideal kılmaktadır

Bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır

Seçmiş olduğunuz ayakkabılarınız ayağa tam oturmazsa sakatlanma problemi daha çok artabilir.

Kayak yaparken hava çok soğuk olduğu için üşütmeye engel olacak ve kişiyi koruyacak özel kıyafetler seçilmelidir.

Kayak yapan kişi vücut ağırlığın dengeleyerek düşme tehlikesini azaltmalı eğer düşme tehlikesi varsa önü veya arkaya değil de kendini vücudunun hangi tarafını kullanıyorsa o yöne doğru bırakmalıdır.

Hızlı kayma ve kardan dolayı gözden etkileneceği için gözlük takılması unutulmamalıdır

Bütün sporlarda olduğu gibi ısınma egzersizleri ile başlamak sakatlanmaları en aza indirecektir

Ağız ve baz grubunu engellemek için burundan nefes almalı hafif beslenilmelidir.

Koruyucu önlemler alındıktan sonra eğlenceli kayak sporuna devam edebilir dilediğiniz kadar eğlenebilirsiniz.


3. Etkinlik


Soru : “Acaba bu spor dalı nasıl bulunmuş?” diye düşündüğünüz bir spor dalıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.


Kısa Cevap : ““Acaba bu spor dalı nasıl bulunmuş?” diye düşündüğünüz bir spor dalıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Futbol

FIFA bilimsel verilere dayanarak futbola benzeyen ilk oyunun MÖ 300-200 yıllarında Çin’de askeri eğitim amacıyla oynanan oyun olan cuju olarak ifade etmektedir

Bu oyunda deriden yapılan bir topun içerisine kıl ve tüyle doldurulurdu. 2 bambu kamışı ile sabitlenen 30-40 cm yüksekliğindeki bir kaleye sokulması için çalışılırdı. Topa elle kollarla temas etmek yasaktı

Daha sonra Japonya’da 644 yılında Kemal’i adlı bir oyun çıktı. Bu oyun dairesel bir alanda duran oyuncuların topa ayaklarıyla vurarak topu yere düşürmeden birbirlerine göndermeleriyle oynanıyordu

Avrupa tarihine bakıldığı zaman ise futbola benzeyen ilk oyunun antik Yunanistan’da oynanan episkiros adlı oyun olduğu görülmektedir.

Takım oyuncuları topu paslaşarak veya elleriyle atarak rakip takıma ait alanın sonunda yer alan çizgiden geçirmeye çalışıyorlardı

Bu oyunun benzeri daha sonra Roma imparatorluğu döneminde oynanmaya başlanmıştır

İndirim tarihine baktığımız zaman komşu kasaba veya köyler arasında oynanan oyuna güruh adı verilmekteydi. Bu oyun topu rakip takımın kasaba veya köyünde belirlenen alana göndermekte. Kişi sayısı ve Kural yoktu. Bu oyunda çok fazla kargaşa ve şiddet olduğu için kral 2. Edvard telefona yasaklanmıştır.

Ülkede 300 yıl kadar futbol oynanması yasaklı kalmıştır

Fransa’da oynanan oyuna bakıldığı zaman ise 1147 yılında olduğu görülmektedir

İngiltere’de olduğu gibi 1369 yılında oynanması yasaklanmıştır.

İtalya’da futbola benzeyen oyunun ortaya çıkması 16 yüzyılda görülmektedir. Boyundaki amaç topu karşı takımın kalesine göndermekte. Topu kontrol etmek için ve takım arkadaşına pas atmak için ayrıca kaleye göndermek için el ve ayak kullanılması serbestti. Fıfa’nın açıklamalarına göre futbola benzeyen bu tüm oyunların günümüzdeki futboluyla doğrudan bir bağlantısı yoktur

Model dünyamızdaki futbolun benzeri olan futbol oyunları 19. Yüzyılın ortalarında İngiltere’deki özel okullarda oynanan futbol biçimlerine dayanmaktadır

1848 yılında bir üniversite tarafından oluşturulan kurallar ilk yazılı futbol kuralları orman niteliği taşımaktadır

Ancak herkes bu kurallara bağlı olmayarak bağımsız olarak kendilerine kurallar koymayı ve kulüpler kurmayı tercih ettiler

26 ekim 1863 yılında toplantılar sonucu futbol için ilk kapsamlı kurallar hazırlanmıştır

Uluslararası ilk resmi maç 30 Kasım 1872 günü ngiltere ile İskoçya arasında oynanmıştır. Gol atmadan bitmiştir

Futbol birliğinin kurulması sonrasında britanyalılar tarafından tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır

Günümüzde de bilindiği gibi en popüler oyunlar arasındadır.


7. Sınıf Türkçe Kitabı MEB Yayınları Sayfa 217 Cevapları 


4. Etkinlik


Soru : Aşağıdaki karikatürlerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.


Cevap :

Aşağıdaki karikatürler bende sağlıklı beslenmenin bizi güçlü ve zeki yapacağı uyandırmıştır.


5. Etkinlik


Soru : Okuduğunuz metinle, kitabınızdaki “Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metnini yazarların konuya bakış açısı ve vermek istedikleri mesajlar açısından karşılaştırarak düşüncelerinizi yazınız.


Cevap :

Bakış Açısı : “futbolcu olmaya karar vermiştim” metninde yazar ulaşmak istediği bir hedefe kendi diliyle anlatmış, “karlı dağların arkadaşı ol” metninde yazar kayak sporu ile ilgili bilgiler vermiştir

Verilmek İstenen Mesaj :

“Futbolcu olmaya karar vermiştim” metninde yazar başarı yolundaki ufak bir hatanın bile başarıya engel olabileceğini anlatmıştır.

“Karlı dağların arkadaşı oldu” metinde ise yazar kayak sporu ile ilgili bilgilendirici bir metin yazmıştır.


6. Etkinlik


Soru : Aşağıdaki cümlelerde ek fiillerin kullanıldığı kelimelerin altlarını çiziniz. Kelimelerde ek fiillerin hangi görevde kullanıldığını bularak kelimeyi uygun alana yerleştiriniz.

• Spor yaparken uyulması gereken bazı kurallar vardır.
• Asel, senin geri dönmeni dört gözle bekliyordu.
• İyi kalpli ve duyarlı insanlar, her zaman başarılıdır.
• Hastamız artık iyileşmiştir, eve götürebilirsiniz.
• Onu gördüğünde maça gidiyormuş.
• Yeni aldığım yürüyüş bandı, umduğum gibi değildi.
• İşlerini kısa sürede bitirecekti.
• Düzenli beslenirsen vücut direncin artar.
• Hayat, bizlere sunulmuş en büyük armağandır.
• Okullar arası futbol turnuvaları düzenlenecekmiş.


Cevap :

İsim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapma

  • vardır
  • başarılıdır
  • değildi
  • armağandır

Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı yapma

  • bekliyordu
  • iyileşmiştir
  • gidiyormuş
  • bitirecekti
  • beslenirsen
  • düzenlenecekmiş

7. Sınıf Türkçe Kitabı MEB Yayınları Sayfa 218 Cevapları 


7. Etkinlik


Soru : a) Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili yaptığınız araştırmalardan hareketle aşağıdaki sorulara cevap veriniz.


GİRİŞ BÖLÜMÜ


1. Seçtiğiniz spor dalı hangisidir?


Cevap :

Seçtiğim spor dalı basketboldur.


2. Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili genel bilgi veriniz.


Cevap :

Seçmiş olduğum spor dalı basketboldur ki basketbol günümüzde oldukça popüler olan bir oyundur.

Basketbol oynamak için 5 kişiden meydana gelen iki takım gereklidir. Sadece elle temas etmek mümkündür. Topa ayağın temas etmesi yasaktır .

Top pastalara veya yerde vurarak hareket ettirilerek rakip takımın potasına atılmaya çalışılır.

Oyun 10 dakikalık periyotlar halinde 4 periyottan meydana gelmektedir

Maçın sonunda yine de beraberlik olursa uzatma yapılabilir

İstenildiği kadar oyuncu değiştirilebilir ve bir oyuncu 5 faul yaparsa oyun dışına çıkarılır.


GELİŞME BÖLÜMÜ 


1. Bu spor dalını neden seçtiniz? Sizin için önemi nedir? 


Cevap :

Bu spor dalını basketbola çok sevdiğim ve benim için çok eğlenceli bir spor olduğu için seçtim. Basketbol oynayarak hem boyumun uzamasını destekliyor hem de çokça eğleniyorum


2. Bu sporla ilgili bildiğiniz ayrıntılar nelerdir? 


Cevap :

Bu sporla ilgili bildiğim birçok ayrıntı vardır ki bunlar süresi basketbol sahasının büyüklüğü ve nasıl oynandığıdır.


3. Sağlık açısından faydalı bir spor mudur? Neden? 


Cevap :

Bence basketbol diğer spor dalları gibi sağlık açısından faydalı bir spordur. Çünkü bolca hareket ve spor vardır.


4. Ne sıklıkta ve hangi yoğunlukta yapılmalıdır? 


Cevap :

Basketbol eğer dengeli ve düzenli bir beslenme ve dinlenme yapılıyorsa her gün oynanabilir.


5. Bu spor dalı ile ilgilenen kişi nasıl beslenmelidir? 


Cevap :

Bu spor dalı ile ilgilenen kişi diğer Spor dallarında da olduğu gibi sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir.


SONUÇ BÖLÜMÜ 


1. Gelecekte bu spor dalı ile ilgilenmeyi düşünür müsünüz? Niçin? 


Cevap :

Gelecekte meslek olarak emin değilim ama bu spor dalı ile ek olarak ilgilenmeyi düşünüyorum. Çünkü bence insanın iş hayatının yanı sıra böylesi bu aktivitelerine ve hayattan zevk almaya da ihtiyacı vardır.


2. Seçtiğiniz bu spor dalını tavsiye eder misiniz? Neden? 


Cevap :

Seçmiş olduğum bu spor dalında herkese tavsiye ederim. Çünkü genellikle biz gençler uzun boylu olmak isteriz ve bu oyun boy uzamasında etkilidir.


7. Sınıf Türkçe Kitabı MEB Yayınları Sayfa 219 Cevapları 


Soru : b) Sorulara verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan sohbet türünde bir metin oluşturunuz. Taslak metninizi aşağıya yazınız.


Cevap :

Ben küçüklüğümden beri büyük ilgi duymuş olduğum spor dalı olan basketbolu çok seviyorum.

Basketbolun hem saha hem oyuncu hem de oynama kuralları vardır ki basketbol oynamak isteyen kişinin bu kuralları bilmesi lazımdır.

Ben basketbolu ben de özel bir ilgi uyandırdı, boyumun uzamasına katkı sağladı ve beni çok eğlendirdiği için seçtim.

Bütün Spor dallarında olduğu gibi basketbolda bizleri sağlıklı ve diş yutma konusunda oldukça tesirlidir.

Basketbolla ilgilenen insanlar sağlığına ve beslenmesine dikkat etmeli ve bence herkes Bu spor dalını meslek olarak olmasa bile hobi olarak yapmaya devam etmelidir

Basketbolun tadı ve güzelliği ancak hayranları tarafından tam olarak bilinebilir.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki herkes basketbol’u zaman zaman da olsa mutlaka oynayarak hayatına renk katmalıdır.


Soru : c) Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili yaptığınız araştırmada kullandığınız kaynakları kaynakça yazım kurallarına dikkat ederek yazınız.


Cevap :

Seçmiş olduğum spor dalı ile ilgili yaptığım araştırmalar internetten elde etmiş olduğum yazılar ve bilgilerdir.


Gelecek Derse Hazırlık 


Soru : Gelecekte hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz? Seçeceğiniz mesleği ve bu mesleğin çalışma koşullarını araştırınız.


Kısa Cevap : “Gelecekte hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz? Seçeceğiniz mesleği ve bu mesleğin çalışma koşullarını araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ben gelecekte öğretmenlik mesleğini seçmeyi düşünüyorum. Öğretmenlik mesleği okullarda, özel eğitimlerde ve dershaneler gibi eğitim kurumlarında verilebilir. Öğretmeyi çok sevdiğim için başarılı olacağıma inanıyorum

Ben gelecekte mimarlık mesleğini seçmeyi düşünüyorum. Mimarlar kendi ofislerinde, devlet dairelerinde veya özel şirketlerde çalışabilirler. Çizimimi ve yapıtlara dair özel becerim sayesinde bunu çok iyi yapabileceğime inanıyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.